Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2007

Reuniunea Ministrilor de Externe ai statelor Grupului de la Visegrad

Astăzi, la Praga, s-a desfăşurat Reuniunea Miniştrilor de Externe din cele patru state ale Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria), la care a fost invitat să participe şeful diplomaţiei moldoveneşti, Viceprim-ministrul Andrei Stratan.

Unul dintre principalele obiective urmărite de autorităţile Republicii Cehe, ţară care deţine preşedinţia anuală în cadrul Grupului şi căreia-i aparţine iniţiativa de a invita pentru prima dată reprezentaţii Chişinăului la o asemenea reuniune, este de a examina situaţia din Republica Moldova şi din jurul ei, de a identifica dificultăţile cu care ea se confruntă, de a formula unele recomandări pentru depăşirea acestora, de a-i exprima sprijinul său politic şi disponibilitatea de a-şi intensifica cooperarea cu ea.

Participanţii la Reuniune au constat că cele patru ţări ale Grupului de la Visegrad şi Republica Moldova au multe lucruri în comun şi sunt ghidate de aceleaşi principii şi valori europene. Ei au apreciat evoluţiile recente în relaţiile RM-UE marcate de semnarea acordurilor cu privire la readmisie şi facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii ţării noastre. Spiritul de sinceritate şi solidaritate au dominat discuţiile pe marginea situaţiei social-politice şi economice din ţara noastră.

Un interes deosebit a fost manifestat faţă de recentele iniţiativele ale autorităţilor de la Chişinău vizând reglementarea conflictului transnistrean care reprezintă o sursă de instabilitate şi o ameninţare la adresa securităţii regionale. Delegaţiile celor patru ţări ale Grupului de la Visegrad şi-au reiterat sprijinul pentru retragerea neîntârziată a trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi pentru identificarea unei soluţii paşnice a conflictului prin care să fie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. La discuţii a participat în calitate de invitat şi  dl Kalman Miszei, Reprezentantul special al UE  în  Republica Moldova.

Un capitol aparte al dialogului dintre Miniştrii de Externe ai Grupului de la Visegrad şi Vicepremierul moldovean a fost consacrat examinării stadiului actual al implementării Planului de Acţiuni Moldova – Uniunea Europeană, o atenţie deosebită fiind atrasă capitolelor unde mai sunt necesare eforturi atât din partea UE şi statelor ei membre, cât şi din partea UE. Cele patru state s-au pronunţat pentru dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale cu Republica Moldova în diverse domenii şi, în special, pentru promovarea investiţiilor şi intensificarea schimburilor comerciale cu ţara noastră, pentru sporirea volumului de asistenţă destinat continuării reformelor în unele domenii de interes comun pentru Republica Moldova, statele regiunii şi UE în ansamblu.

La încheierea Reuniunii a fost semnată o Declaraţie comună în care se menţionează că statele Grupului de la Visegrad susţin pe deplin aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Ele consideră că Uniunea Europeană ar trebui să recunoască realizările ţării noastre în implementarea Planului de Acţiuni RM – UE.  Potrivit Declaraţiei, aceste ţări intenţionează să iniţieze discuţii în cadrul UE cu privire la viitorul relaţiilor dintre Republica  Moldova şi UE cu scopul de a începe, la momentul potrivit, negocierile asupra unui posibil nou document-cadru care să înlocuiască Acordului de Parteneriat şi Cooperare aflat în curs de implementare.

Declaraţia se încheie cu un apel către comunitatea internaţională, în particular către participanţii la negocierile în formatul 5+2, de a examina posibilitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova într-o misiune civilă multinaţională de menţinerea păcii în baza unui mandat internaţional. Sursa: Serviciul de presă al MAEIE

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus