Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2007

Europarlamentarele in Moldova

Europarlamentarele in Moldova

Prinsa intre doua lumi, intre democratie si despotism (una relativ dezvoltata, unul mai mult sau mai putin feroce), Moldova participa la viata politica a statelor limitrofe, inainte de a-si modela propriul legislativ, in 2009. Astfel, pe 30 septembrie, ucrainenii moldoveni au votat in alegerile pentru Rada Suprema de la Kiev. Pe 9 decembrie, rusofonii – mai ales cei din Transnistria, care detin in numar mare cetatenia rusa – vor alege noua Duma de la Moscova. si unii, si altii continua sa voteze spectrul URSS-ului, nicidecum imaginea postsovietica, dorita mai aproape de standardele occidentale, a celor doua tari. Intre scrutinele amintite, la 25 noiembrie, cetatenii romani din Basarabia isi vor desemna reprezentantii in Parlamentul European. Pe cine vor prefera ei?...Participarea moldovenilor la alegerile romanesti a fost de fiecare data determinata de gradul lor de informare in legatura cu politica de dincoace de Prut si de vointa lor de a-si asocia destinul traiectoriei postdecembriste a Romaniei. Or, informarea a fost mereu deficitara, chiar daca vointa nu a lipsit. Presa romana nu se difuzeaza in Moldova, TVR ramane principala sursa pentru majoritatea basarabenilor. Mai nou, si internetul. Insa campanie electorala propriu-zisa, ca in Spania, de pilda, nu s-a facut niciodata. In 2000, am vazut la Chisinau doar cateva afise zambitoare cu Ion Iliescu, fara ca cineva sa le smulga. Mai multa agitatie am consemnat in 2004, cand o serie de publicatii de expresie romana din Basarabia au inserat materiale propagandistice dedicate lui Adrian Nastase si PSD. Situatia era usor comica: banii, fireste, veneau de la puterea de atunci si nu au lipsit cateva texte defaimatoare la adresa lui Traian Basescu. A fost lansat chiar si un Apel, semnat de un sir de personalitati culturale basarabene in favoarea lui Nastase, proclamat drept "garantul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana". Ulterior, aceleasi publicatii s-au reorientat spre Basescu, nu numai pentru ca "invingatorul ia totul", ci si intrucat acesta isi manifestase niste calitati care au impresionat in Moldova.

La nivelul perceptiei publice, cel mai vizibil, inainte, era Ion Iliescu, apreciat – pentru motive diferite – si de presa guvernamentala de la Chisinau, si de "patriotii romani de serviciu", recrutati din randurile intelectualitatii, deoarece fostul presedinte aparea flancat de "unionistul" Adrian Paunescu. O vreme a castigat teren si C.V. Tudor, inclusiv datorita celor doi parlamentari PRM de origine basarabeana – Leonida Lari (exclusa intre timp cu mare scandal) si Ilie Ilascu, aflat inca acolo. A cules ceva suporteri si Gigi Becali, care a vizitat o data Chisinaul cu niste donatii. Pentru ultimii doi, lucrurile nu mai stau la fel. Vadim a pierdut masiv din simpatii dupa spectacolul oribil pe care l-a dat in Parlamentul Romaniei cu prilejul condamnarii comunismului, "caci nu poti fi, in acelasi timp, patriot roman si nostalgic comunist", au concluzionat, cu justa masura, basarabenii. Pe Becali l-au prabusit rateurile manageriale: Steaua joaca prost, iar Hagi este foarte iubit in Moldova pentru ca le-a oferit basarabenilor, inainte si dupa 1989, numeroase bucurii cu efect compensator. Debarcarea sa de la carma echipei din Ghencea nu putea aduce decat dezaprobare la adresa patronului acesteia.

Momentan, in Moldova, cel mai popular este Traian Basescu – s-a vazut cu ocazia referendumului din 17 mai, cand incercarea de suspendare a presedintelui a fost perceputa ca o conjuratie impotriva celui ce a pledat in repetate randuri in numele romanilor basarabeni, inclusiv in Parlamentul European. Sufragiile moldovenilor vor fi influentate, in mod cert, de scandalul vizelor, atribuit guvernului, si de Legea cetateniei, unde obligativitatea celor 4 ani de rezidenta in Romania reprezinta un nonsens: basarabenii sunt deja rezidenti neintrerupti, timp de decenii, intr-un teritoriu romanesc instrainat cu forta – in aceasta si rezida "caracterul special" al Legii pentru ei, fapt pe care nu l-a inteles, se pare, ministrul liberal al Justitiei. Ar fi insa o idee cu totul nefericita si miop-politicianista daca guvernul Tariceanu ar trata cu neglijenta organizarea unor alegeri in Basarabia, doar spre a nu-si favoriza adversarii. Este preferabil sa lupti cinstit pentru "inimile" moldovenilor, ajutandu-i sa se informeze corect, atenuandu-le frustrarile acumulate. Nu va fi usor, in conditiile ostilitatii regimului Voronin, dar, daca exista un interes, se vor gasi si solutii. Relatia cu Moldova ramane una dintre temele europene ale Romaniei. zSursa: Romania libera, Vitalie Ciobanu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus