Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.10.2007

BBC: Voronin propune recunoasterea proprietatii nistrene

BBC: Voronin propune recunoasterea proprietatii nistrene

Preşedintele Republicii Moldova continuă seria de interviuri în presa de la Chişinău, prin care comunică iniţiativele sale de soluţionare a conflictului transnistrean prin intermediul proiectelor sociale comune cu administraţia de la Tiraspol.

De data aceasta, Vladimir Voronin vorbeşte despre "procedura de recunoaştere a proprietăţii transnistrene elaborată de Chişinău".

Într-un interviu acordat publicaţiei ruse Komsomolskaya Pravda, preşedintele Voronin afirmă că a fost elaborat de Chişinău un proiect de lege prin care vor fi recunoscute proprietăţile transnistrene.

Aceasta va avea la bază intenţia proprietarului din stânga Nistrului de a-şi legaliza pâmântul în dreapta Nistrului, spune Vladimir Voronin.

El a declarat că în scurt timp, "guvernul va publica un regulament prin care proprietarii de pământ din Transnitria vor putea intra, gratis, în posesia actelor de proprietate asupra pământului, de la autorităţile Republicii Moldova."

Statut definitiv

Preşedintele afrimă însă că proiectul de lege privind proprietatea poate fi adoptat doar odată cu adoptatea statutului definitiv al Transnistriei.

"Nici mai devreme, nici mai târziu" - spune preşedintele Voronin.

"Pentru că altfel legea nu va lucra. Dacă o vom adopta înainte de soluţionarea conflictului, atunci legea va fi inutilă şi nu va proteja pe nimeni în regiune."

În aceste condiţii, acest proiect de lege trebuie adoptat în paralel cu soluţionarea conflictului nistrean, e de părere Vladimir Voronin.

La începutul lunii octombrie, şeful statului lansa în acelaşi ziar, Komsomolskaya Pravda ideea unui dialog direct între Chişinău-Tiraspol, fără mediatori, prin care ar putea rezolva împreună anumite probleme legate de conflictul transnistrean.

Propunerile preşedintelui Voronin constau în proiecte comune ce ţin, între altele, de soluţionarea problemelor de ordin economic, umanitar şi de infrastructura.

Scepticism transnistrean

Noul demers al preşedintelui Voronin pare să fi fost respins din start, cel puţin de liderul transnistrean Igor Smirnov şi de anturajul său.

Preşedintele Voronin consideră însă că răspunsul adevărat al Tiraspolului la iniţiativele lui va veni peste două - trei luni.

"Acest interval de timp ar fi suficient pentru ca să desluşim declaraţii de conjunctură de poziţia adevărată" a spus preşedintele Voronin, în replică, probabil, la ceea ce sugera un comunicat de presă al liderului transnistrean Igor Smirnov, că noile iniţiative ale lui Vladimir Voronin ar fi lipsite de sinceritate şi ar ţine doar de conjunctura întâlnirii recente de la Duşanbe cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Vladimir Voronin asigură populaţia din stânga Nistrului că "toate propunerile Chişinăului sunt sincere şi nu sunt propagandă".

"Acestea sunt parte a politicii de reunificare a ţării", afirmă preşedintele Voronin.

"Dar de ce abia acum aceste iniţiative?" întreabă corespondentul ziarului Komsomolskaya Pravda".

"Pentru că ni se pare că anume acum ne putem aştepta ca Tiraspolul să fie mai constructiv şi mai interesat. 'Alegerile' şi 'referendumurile' în Transnistria au trecut şi, odată cu ele şi emoţiile proprii acestor campanii," a explicat preşedintele Voronin.

Întrebat dacă astfel de iniţiative vor mai urma, Vladimir Voronin a spus: "Lista cu propuneri este destul de mare. Important este că locuitorii Transnistriei sunt interesaţi şi au o atitudine înţelegătoare faţă de aceste iniţiaitve. Deci carul s-a urnit din loc."

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus