Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.10.2007

Participantii la sedinta Clubului presei economice se pronunta pentru vanzarea terenurilor pentru constructie prin concurs comercial

Participanţii la şedinţa de marţi a Clubului presei economice s-au pronunţat pentru vânzarea terenurilor pentru construcţii prin concurs comercial şi excluderea cazurilor de repartizare gratuită a loturilor, care a fost apreciată de dezvoltatori şi agenţii imobiliari drept concurenţă neloială ce contravine principiilor de piaţă .

„Ultimul exemplu, când prin concurs a fost vândut un lot de pământ din proprietatea publică cu o suprafaţă 1,9092 hectare la preţ de 70 000 000 lei, este mai mult decât elocvent. Astfel, statul a obţinut mijloace pentru dezvoltarea unor proiecte sociale, de care vor beneficia cetăţeanul, iar procesul de privatizare prin concurs a făcut piaţa mai transparentă şi mai civilizată”, au declarat reprezentanţii companiilor şi agenţiilor de imobile. „Regulamentul, aprobat  de Guvern în acest an şi care vizează vînzarea terenurilor pentru construcţii, a creat condiţii egale pentru toţi investitorii autohtoni, cît şi străini. Concursul se desfăşoară în mod transparent, deschis, iar un factor foarte important este că statul obţine bani enormi în comparaţie cu ceea ce obţinea atunci cînd licitaţiile erau desfăşurate de primărie.Termenul de achitare este unic (15 zile după semnarea contractului) şi elementul de concurenţă este numai preţul”, a declarat Ruslan  Bîrlădeanu,  directorul general al companiei moldo-americane „City Development”, care a câştigat primul concurs comercial organizat de stat în 2006.

„Transmiterea gratuită a pământului este ineficientă şi fatală pentru piaţă”, a declarat Dmitri Taraburca, directorul Companiei „Gofma Consulring”, care a comentat astfel un proiect de decizie de Guvern care prevede repartizarea cu titlu gratuit a circa 35 hectare de pământ, a cărui  cost total este evaluat la aproximativ un miliard de lei. „Nimic nu este gratuit, totul costă. Ultima tranzacţie cu un teren ne demonstrează acest fapt. În anul 2007 preţurile la terenurile pentru constrcuţii au crescut cu 46 la sută”, a manţionat Taraburca.

„Este o concurenţă neloială faţă de antreprenorii privaţi, dar mă tem că nu este nici aceasta. Scopul urmărit în cazul transmiterii acestui imobil anunţat de autorităţi este construcţia locuinţelor sociale. Pe parcursul mai multor ani ne-am convins că aceste locuinţe sociale nu au fost niciodată sociale, ele sunt vîndute la preţuri de piaţă”, a declarat Dinu Armaşu, directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini din Republica Moldova.

„Ce ar însemna locuinţe socilă? Compania noastră a cumpărat anul trecut două terenuri la preţ de 127 milioane de dolari. În prezent Ministerul Apărării cumpără  din aceste mijloace locuinţe pentru ofiţeri. Consider că acestea sunt cu adevărat  locuinţe sociale. Statul trebuie să vândă pământul şi să se înveţe cum să folosească banii obţinuţi din aceste vînzări”, a declarat Ruslan  Bîrlădeanu. „Piaţa va reacţiona foarte negativ la transmiterea gratuită a pământului pentru construcţie, care va lovi în operatorii pieţei”. Avem exemple de acest fel în trecut, de care au profitat şi funcţionarii, şi proprietarii de terenuri, care după ce primeau aceste loturi erau ulterior vândute.

Vânzarea terenurilor de pămînt presupune investiţii ulterioare. „Cine va cumpăra pământ pentru a nu face nimic pe el?”, au declarat participanţii la şedinţa Clubului.

Întrebaţi de jurnalişti, cum ar trebui să rezolve statul problema sapţiului locativ pentru păturile socialmente vulnerabile, participanţii la şedinţă au declarat că primul pas ar fi dezvoltarea ipoteci pe termen lung, cum au făcut alte state, care acordă credite ipotecare pe 30 de ani, la o dobândă de 7-8%, cu o cotă iniţială de 10-30 la sută din costul locuinţei.  Statul ar putea să creeze o companie ipotecară cu acel 1 miliard de lei pe care l-ar obţine din vînzarea  a 35 hectare de pământ.

Referindu-se la costul terenurilor pentru construcţiiîn Chişinău, Dmitrii Taraburca a menţionat că preţul este în medie de 17 683 dolari SUA pentru un ar. În suburbii un ar costă 3123 USD. „Se resimte o lipsă de informaţii despre piaţa de terenuri de pământ din suburbii, care este o zonă de risc, preţurile ar putea creşte sau dimpotrivă reduce, deşi este o zonă atractivă pentru investiţii”, a spus Taraburca. În municipiul Bălţi preţul este de 6350 USD pentru un ar.  Preţurile variază, însă, în funţie de locul amplasării, infrastructura şi atractivitatea investiţională a terenurilor.

Potrivit Agenţiei de imobil „Lara”;  preţul la terenurile pentru construcţii cu destinaţie de producţie constituie de la 2500 pînă la 10 000-12 000 euro. Terenurile sub spaţiul locativ (de la 15 ari pînă la un hectar de teren) ajung la un nivel de preţ de 15 000 euro pînă la 27 000 euro pentru ar.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus