Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.10.2007

Vin banii americani pentru Marea Neagra

Bucurestiul gazduieste oficial, incepind de ieri, Fondul Marii Negre pentru Cooperare Regionala, care va acorda finantari de 40-60 de milioane de dolari pentru proiecte regionale din partea SUA.

Suma, estimata a fi alocata in urmatorii zece ani sau mai mult, provine de la guvernul american si de la organizatii nonguvernamentale. Banii vor fi folositi pentru a finanta proiecte menite sa promoveze democratia si cooperarea regionala in Romania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Moldova, Turcia, Ucraina si in Rusia, in speranta crearii unei presiuni din partea societatii civile pentru consolidarea libertatilor civile in tarile din zona. „Black Sea Trust“ (BST), un proiect al German Marshall Fund dupa modelul Fondului Balcanic pentru Democratie (Balkan Trust for Democracy), se va axa pe trei directii predilecte: participare civica, initiative transfrontaliere si cooperare Est-Est (schimburi de experienta intre noile state membre UE si vecinii rasariteni).

Avantajele localizarii Fondului la Bucuresti sint atit de natura financiara, pentru ONG-urile romanesti care activeaza in domeniu, cit si politice. „Acum citiva ani, la astfel de intilniri nu era nici Germania, nu era reprezentat nici NATO”, remarca presedintele German Marshall Fund din SUA, Craig Kennedy, la lansarea BST. „Cred ca in timp, desi nu va dori sa discute direct, pe fata, cu Romania, si Rusia va trebui sa participe, sub o forma sau alta, si atunci va gasi cu siguranta cai sa o faca”, a adaugat acesta.

Rolul Romaniei la Marea Neagra, asa cum il vede Hans-Dieter Lucas, imputernicit special pentru Europa de Est, Asia Centrala si Caucaz al Ministerului de Externe german, poate fi acela de a face lobby la UE, pentru a impulsiona formarea unei atitudini coerente a Uniunii fata de aceasta regiune complicata, de a carei importanta Uniunea este convinsa, dar unde inca nu stie cum sa se implice concret. Rezolvarea conflictelor inghetate, construirea unor rute alternative pentru petrolul si gazul caspice si revenirea statelor din Caucaz pe o traiectorie democratica sint prioritare atit pentru Romania, cit si pentru UE.

Participantii la sesiunea inaugurala au evidentiat drept ingrijorari majore alunecarea unor state din regiunea extinsa a Marii Negre catre autoritarism si incercarea Rusiei de a acapara rutele de transport al energiei. „Bulgaria si Grecia par gata sa semneze un acord pentru conducta Southstream, un proiect rusesc, care ar duce gazul de pe fundul Marii Negre la tarile europene consumatoare. Daca vor face asta, vor incalca politica europeana in domeniul energiei”, a avertizat analistul Vladimir Socor.

Sursa: Cotidianul, Oana Popescu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus