Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-22/2722-2722.html
Data: Oct 22, 2007 (23:21)

Ministrul Apararii Vitalie Vrabie participa la Reuniunea Ministrilor Apararii din Europa de Sud-Est (SEDM)

Conform locotenent-colonelului Vitalie State, şef secţie relaţii bilaterale, Direcţia politică militară şi relaţii externe, în perioada 21 – 23 octombrie curent ministrul Apărării Vitalie VRABIE, participă la reuniunea Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care se desfăşoara la Kiev, Ucraina. La activitatea în cauză participă Miniştrii Apărării ai statelor membre SEDM; statelor cu statut de observator, cum este Moldova; precum şi invitaţi speciali: reprezentanţi ai Ministerelor Apărării din Azerbaidjan, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria.

Agenda de lucru a acestei reuniuni întruneşte trecerea în revistă a proiectelor actuale implementate în cadrul organizaţiei, ce ţin de dezarmare şi control asupra armamentelor, sporirea eforturilor în domeniul întăririi securităţii şi stabilităţii în regiune prin dezvoltarea capacităţilor Brigăzii mixte din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), în particular spre susţinerea Măsurilor de Sporire Încrederii şi Stabilităţii împotriva proliferării armelor de distrugere în masă şi securităţii frontierelor.

Locotenent-colonelul State a menţionat că în afară de şedinţele în plen au loc întrevederi bilaterale. Ministrul moldovean al Apărării a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean Anatolii Griţenco, pe parcursul căreia au fost abordate aspectele cooperării bilaterale moldo-ucrainene în domeniul militar, în special la capitolul asistenţei în reparaţia şi recondiţionarea tehnicii militare. Părţile au remarcat continuitatea relaţiilor de cooperare, subliniind caracterul reciproc avantajos al acestora. În conformitate cu Horărîrea Guvernului nr.1121 din 15 octombrie 2007, a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei cu privire la asigurarea cu pensii a persoanelor eliberate din serviciul militar, membrii familiilor lor şi alte modalităţi ale protecţiei lor sociale.

Sursa: Ministerul Apararii al Republicii Moldova