Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.10.2007

Guvernul a creat o noua comisie pentru selectarea candidatilor la postul de judecator la CtEDO

Guvernul a creat o noua comisie pentru selectarea candidatilor la postul de judecator la CtEDO

În Monitorul Oficial din 19 octombrie 2007 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1133 din 17 octombrie 2007. Ea este contrasemnată de Ministrul justiţiei. Prin această hotărâre a fost instituită Comisia pentru selectarea candidaţilor din partea Moldovei la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Comisia are următoarea componenţă:

Vitalie PÂRLOG – ministru al justiţiei, preşedinte al Comisiei,

Valeriu OSTALEP – viceministru al afacerilor externe şi integrării europene, vicepreşedinte al Comisiei,

Lilia GRIMASCHI – şef adjunct al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană, Ministerul Justiţiei, secretar al Comisiei,

Edgar BEJAN – şef adjunct al Direcţiei drept şi relaţii publice, Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova,

Anatol ZAGORODNÎI – deputat în Parlament,

Roman CAZAN – prim-şef adjunct al Aparatului Guvernului,

Vladimir GROSU – Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la CtEDO,

Alina IANUCENCO – judecător la Curtea Constituţională,

Nicolae CLIMA – preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Ion MURUIANU – preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie,

Eugenia FISTICAN – director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei,

Igor SERBINOV – adjunct al Procurorului General,

Gheorghe AMIHALACHIOAIE – preşedinte al Consiliului Baroului Avocaţilor din Moldova,

Sergiu BRÎNZĂ – şef al catedrei Drept penal şi criminologie USM, şi

Roman MIHĂIEŞ – preşedinte al Ligii pentru apărarea drepturilor consumatorilor.

Potrivit acestei hotărâri, până la 20 noiembrie 2007, Comisia va selecta trei candidaţi la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Moldovei şi îi va prezenta Guvernului. Selectarea candidaţilor la postul de judecător la CtEDO se va efectua în conformitate cu condiţiile stabilite în Recomandarea nr. 1429 (1999) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Conform art. 21 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, judecătorul trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile pentru exercitarea unei înalte funcţii judiciare sau să fie jurist cu o competenţă recunoscută. Candidaţii nominalizaţi trebuie să satisfacă aceste criterii şi să cunoască una din limbile oficiale ale Consiliului Europei (engleza sau franceza).

* * *

Reamintim că la 14 februarie 2007 Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr. 161. Prin ea a fost creată o altă comisie pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la CtEDO, care urma să selecteze trei candidaţi până la 9 martie 2007. La 6 martie 2007 comisia dată a ales trei candidaţi, care au fost propuşi de Guvern Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Aceştia au fost: Victoria IFTODI, şeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Franţa (ex-Ministru al Justiţiei); Victor ORÎNDAŞ, judecător la Judecătoria Economică de circumscripţie Chişinău şi Lilia VASILEVICI judecător la Judecătoria Centru mun. Chişinău (ex-preşedinte al acestei instanţe).

Componenţa Comisiei a fost formată în baza unor criterii necunoscute. Şedinţa din 6 martie 2007 a fost unica şedinţă a Comisiei. Membrii Comisiei au fost informaţi despre şedinţă printr-o scrisoare a Ministrului Justiţiei datată din 28 februarie 2007. Şedinţa s-a desfăşurat în incinta Ministerului Justiţiei şi a durat circa 2.5 ore. La şedinţă au lipsit doi judecători şi profesorul universitar incluşi în componenţa Comisiei. Deşi membrii Comisiei nu au fost informaţi expres, Preşedintele Comisiei a insistat ca cei trei candidaţi să fie aleşi în aceeaşi zi. Participanţii la concurs nu au fost intervievaţi, iar selectarea a fost făcută în baza dosarului prezentat (dosarul a fost compus din cererea de înscriere la selecţie; CV-ul în limba franceză sau engleză, potrivit modelului adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în Rezoluţia 1200 (1999), anexa I; copia actului de identitate; copia diplomei(lor) de studii superioare; copia carnetului de muncă; cazierul judiciar şi certificatele medicale narcologic şi psihiatric), în baza unor criterii care nu au fost făcute publice. Dosarele participanţilor la concurs au fost distribuite membrilor Comisiei abia în şedinţă. Procedura de vot a fost secretă, fiind însă cerută indicarea numelui membrului Comisiei pe buletinul de vot. Referindu-se la concursul de selectare a candidaţilor, actualul judecător din partea Moldovei a declarat într-un interviu publicat în ediţia ziarului „Экономическое Обозрение” din 31 august 2007 că „încă cu trei săptămâni înainte de şedinţa comisiei mie îmi era cunoscut rezultatul” şi că „selectarea candidaţilor a fost efectuată pe alte criterii decât profesionalismul”.

La 17 septembrie 2007 Sub-comitetul pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a examinat lista candidaţilor la funcţia de judecător la CtEDO propusă de către Republica Moldova şi a conchis că nici o candidatură nu întruneşte condiţiile pentru a deţine funcţia de judecător. Ca urmare a acestei decizii, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a restituit lista propusă de Moldova. Consiliul Europei recurge la restituirea listei în cazuri extreme.

Prin hotărârea din 17 octombrie 2007 se încearcă selectarea altor 3 candidaţi pentru funcţia de judecător la CtEDO din partea Moldovei. Această hotărâre nu cere elaborarea şi adoptarea regulilor de procedură şi criteriilor pentru selectarea candidaţilor, iar candidaţii urmează a fi prezentaţi Guvernului în termen de 31 de zile. Componenţa comisiei constituite prin această hotărâre este aproape identică cu componenţa comisiei care a selectat primii trei candidaţi.   

***

Mandatul judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO)  este de 6 ani. Potrivit art. 22 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO), judecătorii la CtEDO sunt aleşi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cu majoritatea voturilor exprimate, de pe o listă de trei candidaţi prezentaţi de statul parte. Guvernele sunt chemate să propună Consiliului Europei cele trei candidaturi cu 12 luni până la expirarea mandatului judecătorului în funcţie. 

Mandatul actualului judecător din partea Moldovei, dl Stanislav PAVLOVSCHI, expiră la 1 noiembrie 2007. Conform art. 23 CEDO, până la înlocuirea sa, actualul judecător continuă să-şi exercite funcţia.

Sursa:  "Juriştii pentru Drepturile Omului"

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus