Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.10.2007

ODIHR lanseaza proiectul de monitorizare a libertatii de intrunire in Moldova

Un curs de instruire pentru apărătorii drepturilor omului, cu durata de cinci zile, organizat de Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), şi-a încheiat astăzi lucrările la Chişinău.

Cursul de instruire, parte componentă a proiectului de monitorizare a libertăţii de întrunire în Moldova, s-a concentrat pe modalităţile de raportare imparţială şi obiectivă privind desfăşurarea întrunirilor.

Autorităţile moldovene au elaborat recent un proiect de lege cu privire la întruniri. ODIHR şi Misiunea OSCE în Moldova au salutat acest proiect, reconfirmându-şi disponibilitatea de a susţine procesul de aliniere a legislaţiei naţionale la standardele internaţionale.

“Sperăm că acest proiect de monitorizare, desfăşurat în cooperare cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), va ajuta la sporirea nivelului de înţelegere în Moldova a importanţei pe care o are libertatea de întrunire, piatră de temelie a unei societăţi democratice şi mijloc pentru diverse grupuri de a-şi aduce la cunoştinţa publicului punctele de vedere. Sperăm de asemenea că proiectul va contribui la susţinerea dialogului dintre guvernare şi societatea civilă”, a declarat Mark Guthrie, Şef adjunct al Departamentului pentru drepturile omului al ODIHR. 

Pe durata următoarelor şase luni, apărători ai drepturilor omului vor monitoriza desfăşurarea întrunirilor în întreaga ţară. Observaţiile lor vor fi compilate într-un raport ce va fi prezentat autorităţilor cu scopul de a îmbunătăţi în continuare cadrul legislativ şi respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor. 

Acest proiect se bazează pe „Ghidul Libertăţii de Întrunire Paşnică” al ODIHR, o ediţie ce sintetizează standardele internaţionale şi ilustrează principiile de bază prin intermediul unor exemple de practici reuşite din regiunea OSCE. Ghidul a fost elaborat de către grupul de experţi al ODIHR în domeniul libertăţii de întrunire, din care fac parte reprezentanţi cu o experienţă valoroasă şi multiplă.

Ghidul pune accent pe obligaţiunile incontestabile ale statului de a proteja întrunirile paşnice, inclusiv ale celor ce exprimă opinii nepopulare, sugerând de asemenea că organizatorii notifică autorităţile despre intenţia lor de a desfăşura o întrunire în loc să obţină o permisiune în acest sens. Ghidul susţine la fel şi că întrunirile spontane trebuie să fie facilitate de către stat atât timp cât acestea au un caracter paşnic.

Sursa: Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus