Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-20/2695-2695.html
Data: Oct 20, 2007 (16:39)

Expertii prognozeaza o reducere in anul 2007 a ratei pirateriei in Republica Moldova cu 5-7 la suta

"Ne aşteptăm la o reducere în anul 2007 a ratei pirateriei în Republica Moldova cu 5-7 la sută", a declarat în cadrul şedinţei Clubului presei economice Oleg Efrim, reprezentantul BSA în Republica Moldova.

În anul 2006 rata pirateriei s-a redus cu 2 la sută, însă continuă să fie înaltă. Un studiu BSA plasa Republica Moldova pe locul doi în lista ţărilor cu cea mai înaltă rată a pirateriei din lume, cu 94 la sută. Pierderile suportate de R.Moldova, ca urmare a utilizării soft-urilor pirat, a fost estimată la 56 milioane de dolari SUA.

"Dacă acum doi ani nimeni nu-şi punea întrebarea despre legalitatea soft-urilor utilizate la computerele personale sau la birou, astăzi din ce în ce mai multe companii intră în normalitate şi încep să utilizeze în activitatea lor doar soft-uri licenţiate", a declarat Oleg Efrim. "Aceste companii înţeleg că nu poţi construi o afacere serioasă şi durabilă pe ceva ilegal".

Campania iniţiată la 1 noiembrie 2006 prin semnarea protocolului de colaborare dintre MAI, AGEPI şi BSA privind legalizarea software este apreciată de avocatul BSA drept una de succes. "În mai puţin de un an pe piaţa IT din Republica Moldova şi-au lansat activitatea importanţi producători de soft-uri de talie mondială. La scurt timp după lansarea Microsoft, în Republica Moldova a venit Romsym Data, care reprezintă cel puţin 20 de companii internaţionale, iar mai recent, chiar în săptămâna trecută s-au lansat alte două companii din domeniul soft-ului şi pentru 30 octombrie se anunţă intrarea pe piaţa moldovenească a unui alt mare producător de soft-uri din lume Autodesc", a menţionat Efrim.

Potrivit acestuia, deschiderea Republicii Moldova de a asigura un domeniu legal de utilizare a programelor pentru computer a avut un efect imediat şi a fost considerată o invitaţie pentru marii producători de soft-uri.

După semnarea la 1 noiembrie 2006 a acordului respectiv BSA a fost contactată de numeroşi utilizatori cu întrebarea despre legalizarea, procurarea soft-urilor, modul în care pot fi perfectate actele.

Sursa: Clubului presei economice din Moldova