Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-19/2690-2690.html
Data: Oct 19, 2007 (10:43)

Moldova a informat despre unele evolutii importante in procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al MAEIE, la 18 octombrie curent, în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE, Delegaţia  Permanentă a Republicii Moldova a informat statele participante despre unele evoluţii importante în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Apreciind rezultatele reuniunii mediatorilor şi observatorilor care a avut loc la 11 octombrie, la Viena, Delegaţia Republicii Moldova a salutat eforturile întreprinse în direcţia relansării procesului de negocieri privind reglementarea conflictului. Totodată, a fost exprimat regretul în legătură cu faptul că mediatorii nu au reuşit să semneze o invitaţie oficială  către toţi participanţii la formatul de negocieri „5+2”. De asemenea, a fost reiterată disponibilitatea Chişinăului de a reveni la masa de tratative fără precondiţii.

În acelaşi context, Delegaţia Permanentă a informat comunitatea OSCE despre conţinutul iniţiativelor privind consolidarea încrederii şi securităţii dintre ambele maluri ale râului Nistru, lansate recent de către dl Vladimir Voronin, Preşedintele Republicii Moldova. S-a  menţionat că autorităţile moldoveneşti au propus administraţiei de la Tiraspol formarea grupurilor de experţi pentru realizarea practică a acestor iniţiative.

Referindu-se la vizita recentă a Preşedintelui-în-exerciţiu al OSCE în Republica Moldova, Delegaţia Permanentă a salutat faptul că atât Preşedinţia spaniolă a OSCE, cât şi autorităţile moldoveneşti percep procesul de reglementare a problemei transnistrene drept o contribuţie importantă în asigurarea securităţii europene.

În răspuns, delegaţiile SUA şi Ucrainei au salutat iniţiativele recente ale conducerii Republicii Moldova  şi s-au pronunţat ferm în privinţa necesităţii relansării procesului de negocieri în formatul „5+2”

De asemenea, în cadrul reuniunii respective a Consiliului Permanent, delegaţiile statelor GUAM au prezentat o alocuţiune cu ocazia împlinirii a 10 ani de la constituirea acestei organizaţii regionale. Statele participante ale OSCE au fost familiarizate cu valorile şi obiectivele care stau la baza activităţii GUAM, unele evoluţii recente şi perspectivele pentru viitor.