Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-18/2680-2680.html
Data: Oct 18, 2007 (22:10)

Cu incepere din 1 ianuarie 2008 toate autovehiculele din Moldova vor fi supuse testarii tehnice obligatorii

Cu începere din 1 ianuarie 2008 toate autovehiculele din Moldova şi remorcile acestora (cu excepţia tractoarelor rutiere, maşinilor şi mecanismelor autopropulsate, precum şi remorcile acestora) vor fi supuse testării tehnice obligatorii.

În acest scop Guvernul a aprobat, în şedinţa plenară din 10 octombrie, modificări şi completări la hotărîrea nr. 1047 din 8 noiembrie 1999.

Potrivit modificărilor operate, participanţii la cel de-al II-lea război mondial şi persoanele asimilate acestora; participanţii la războiul din Afganistan; la conflictul transnistrean; lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl şi invalizii de gradul I şi II vor fi scutiţi de plata taxelor pentru testarea tehnică obligatorie a autovehiculelor şi remorcilor acestora la staţiile de testare tehnică.

În cadrul şedinţei Cabinetul de miniştri a mai aprobat tarifele pentru testarea tehnică obligatorie a autovehiculelor şi remorcilor acestora la staţiile de testare tehnică.

Dacă în anul 2006 în Republica Moldova funcţionau 13 staţii de testare tehnică, la moment activează 19 staţii de testare: 9 în municipiul Chişinău, cîte una în oraşele Bălţi, Cahul, Edineţ, Hînceşti, Orhei, Comrat, Ciadîr Lunga, Criuleni, Căuşeni, Şoldăneşti. Sunt în stare de organizare, proiectare şi construire staţii de testare în Făleşti, Briceni, Soroca, Ungheni, Anenii Noi, Ştefan Vodă, Leova, Cimişlia, Rîşcani, Sîngerei, şi alte localităţi.Potrivit datelor statistice, implementarea testării tehnice a contribuit în anul 2006 la micşorarea numărului accidentelor rutiere faţă de anul precedent. La fel s-a micşorat cu 4 % numărul persoanelor traumatizate şi decedate în accidente rutiere.

Importurile în Moldova a automobilelor vechi (foste în exploatare), necesită testarea acestora la staţiile autorizate, care dispun de utilaj corespunzător pentru aprecierea stării tehnice a sistemelor şi mecanismelor ce influenţează la securitatea circulaţiei rutiere şi ecologice. Acest lucru este posibil numai prin controlul instrumental la staţiile de testare dotate cu utilaj modern şi asigurate cu specialişti calificaţi (experţi certificaţi), programe corespunzătoare şi autorizate în modul stabilit.