Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.10.2007

CEDO a condamnat Republica Moldova pentru incalcarea libertatii presei

CEDO a condamnat Republica Moldova pentru incalcarea libertatii presei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Republica Moldova pentru încălcarea libertăţii presei în cazul unui jurnalist al publicaţiei Ţara care afirma că parlamentarul comunist Victor Stepaniuc era implicat într-un trafic de influenţă informează agenţia AFP.

În octombrie şi noiembrie 2002, Ţara a publicat două articole în care se spunea că Victor Stepaniuc, preşedinte al grupului comunist din Parlament, se făcea vinovat de trafic de influenţă în sectorul transporturilor publice din Chişinău. În ianuarie 2003, un tribunal sesizat pentru defăimare a dispus plata unei amenzi, ordonând publicaţiei să-şi ceară scuze.

Judecătorii de la Strasbourg, care au acordat astăzi 2.500 de euro publicaţiei şi autorului articolului, au estimat că decizia instanţei încalcă libertatea de expresie în cazul pasajelor referitoare la traficul de influenţă. Curtea a observat că jurnalistul "s-a bazat pe rapoarte oficiale" şi "putea în mod rezonabil prezuma că informaţiile aflate la dispoziţia sa erau fiabile".

La 16 octombrie 2007, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat opt hotărâri în cauze contra Moldovei. Cauza Ţara şi Poiată c. Moldovei vizează obligarea la plata despăgubirilor şi publicarea unor dezminţiri într-o cauză în defăimare. În cauzele Ţiberneac Vasile c. Moldovei, Nadulişneac Ion c. Moldovei, Buianovschi c. Moldovei, Deordiev şi Deordiev c. Moldovei, Vitan c. Moldovei, Ţiberneac c. Moldovei şi Marcu c. Moldovei reclamanţii se plângeau de neexecutarea sau executarea întârziată a hotărârilor judecătoreşti definitive în favoarea lor.

Amanunte in Juristii pentru drepturile omului

Hotărârile CtEDO în aceste cauze, în limba engleză, pot fi accesate pe pagina web a Curţii (http://www.echr.coe.int/).

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus