Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.10.2007

Liberalizarea pietei electroenergetice este imposibila in situatia in care 70% din energie este importata, considera oficialii ANRE

Liberalizarea definitivă a pieţei electroenergetice este imposibilă în condiţiile în care depindem într-o mare măsură de importurile de energie electrică din Ucraina, a declarat în cadrul şedinţei Clubului presei economice cu tema „ANRE la 10 ani: bilanţuri, probleme, priorităţi” Vitalie Iurcu, directorul general al  Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică.

Republica Moldova planifica să liberalizeze piaţa energetică pînă la 1 iulie anul 2007, însă Guvernul a decis să amîne liberalizarea pînă în anul 2015. „Asigurarea liberalizării pieţei pînă în anul 2015 este una din priorităţile ANRE”, a menţionat Vitalie Iurcu. Liberalizarea pieţei a început în anul 2003.

„Ca să liberalizăm piaţa, trebuie, în primul rînd, să avem piaţă. Noi nu avem piaţă de energie. Au licenţe circa 110 agenţi economici, dar a încheiat contract direct cu furnizorii doar unul singur. Ucraina doreşte să încheie contract de furnizare doar cu un singur operator. Piaţa va fi liberalizată doar atunci, cînd va fi liberalizată piaţa regională. Dacă Ucraina va liberaliza piaţa, noi automat o vom liberaliza”, a declarat Anatol Saracuţa, şeful direcţiei audit al ANRE, primul director general al Agenţiei.

„Este important să eliminăm treptat subvenţiile încrucişate în tarifele pentru consumatorii finali”, a mai declarat directorul general al ANRE. Potrivit acestuia, eliminarea subvenţiilor încrucişate, va conduce la majorarea tarifelor pentru consumatorii casnici şi reducerea tarifelor pentru consumatorii industriali, conectaţi la reţele de o tensiune mai înaltă. Se preconizează să fie eliminate subvenţiile încrucişate şi la consumul de gaze naturale, în funcţie de nivelul de presiune. „De ce acest lucru este important? Pentru ca, în fine, consumatorul final să achite costul real, ci nu costul mediu, cum este în prezent”, a mai spus Iurcu. Eliminarea aşa-numitelor subvenţii încrucişate se va produce pe etape, pe parcursul a doi-trei ani.

Anterior populaţia plătea chiar mai puţin decît consumatorii industriali, deşi cheltuielile de furnizare a energiei electrrice pentru ultimii, era mai mică, a precizat Anatol Saracuţa. „Nu este invenţia noastră eliminarea subvenţiilor încrucişate, este o practică internaţională”, a spus Saracuţa. Această acţiune „va afecta întreaga populaţie”. Circa 50 la sută din consumul de energie electrică din Republica Moldova revine populaţiei.

În ceea ce priveşte politica tarifară, rolul ANRE este de a asigura condiţii echitabile pentru toţi operatorii, să-i asigure că, în fine, costurile de furnizare sunt acoperite şi le permit o rată de rentabilitate rezonabilă. Cînd a venit în Republica Union Fenosa, rentabilitate de 23% era optimală, la etapa a doua de tranziţie aceasta a fost redusă pînă la 13% şi este cea mai înaltă din regiune, a mai spus Iurcu.  Solicitat să comenteze contestarea de către Union Fenosa Moldova a noii metodologii, ce pune în condiţii egale toţi furnizorii de energie electrică, Vitalie Iurcu a spus „cu siguranţă” că „s-au creat condiţii echitabile pentru toţi operatorii din sistem, indiferent de forma de proprietate. Sunt condiţii unice de activitate pentru toţi operatorii din domeniul distribuţiei energiei electrice, indiferent că sunt de stat sau privaţi”. La momentul cînd  au fost aprobate tarifele noi, la 31 iulie, „au fost luate în calcul integral toate costurile de distribuţie a companiei Union Fenosa”. Noile tarife, potrivit directorului general al ANRE, „acoperă integral costurile de distribuţie”. Pînă la 1 ianuarie 2008 nu există nici un temei pentru majorarea tarifului de 96 bani pentru consumatorii casnici, deserviţi de Union Fenosa Moldova, a mai declarat Iurcu.   

Totodată directorul general al ANRE a menţionat că dacă Ucraina va majora preţul la energia electrică exportată în Republica Moldova, tariful pentru consumatorul final va creşte respectiv.

Referindu-se la tariful la energia termică în municipiul Chişinău, Anatol Saracuţa, a declarat că acesta a fost aprobat de către consiliul municipal Chişinău în baza metodologiei de calculare elaborată de ANRE. „De la aprobarea acestuia s-au schimbat condiţiile, inclusiv preţul la gazele naturale de la 160 la 170 USD pentru 1000 de metri cubi, de aceea nu putem spune în ce măsură tariful este corect”.

 

Sursa: Clubului presei economice

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus