Trimite e-mail | Printeaza
16.10.2007

Serviciul de presă al ANRE

ANRE A PREZENTAT BILANŢUL ACTIVITĂŢII SALE DE 10 ANI LA ŞEDINŢA CLUBULUI PRESEI ECONOMICE 

În cei zece ani de activitate, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut tot ce depinde de ea pentru a sprijini procesele de restructurare a sectorului energetic şi a încuraja concurenţa pe această piaţă, pentru a proteja consumatorii şi a stimula furnizarea unor servicii energetice fiabile, în condiţii de calitate şi continuitate, a declarat Vitalie Iurcu, director general al ANRE.

El a făcut această declaraţie la şedinţa de marţi, 16 octombrie, a Clubului presei economice cu tema: „ANRE la 10 ani: bilanţuri, probleme, priorităţi”, şedinţă la care a fost invitat împreună cu Anatol Saracuţa, şeful direcţiei audit a Agenţiei, primul director general al ANRE. Agenţia a fost înfiinţată, prin hotărâre de Guvern, în august 1997, fiind concepută ca autoritate independentă de administrare publică, care reglementează activitatea economică şi comercială a operatorilor de pe piaţa resurselor energetice prin acordarea licenţelor, promovarea unei politici tarifare adecvate şi protejarea drepturilor consumatorilor.

Potrivit lui Vitalie Iurcu, în zece ani ANRE  a emis numeroase reglementări care au drept scop armonizarea intereselor, adeseori divergente, ale agenţilor economici din domeniu cu cele ale consumatorilor, menţinerea viabilităţii financiare a primilor şi asigurarea fiabilă a ultimilor cu resurse energetice. Iurcu a menţionat că, în procesul de elaborare şi examinare a actelor de reglementare, Agenţia se bazează pe principiul de maximă transparenţă şi deschidere. „La prima etapă, proiectele sunt expuse pentru consultare publică pe pagina de Internet a ANRE, apoi expediate pentru avizare autorităţilor publice interesate, inclusiv patronatelor, sindicatelor,  asociaţiilor de protecţie a consumatorilor. La etapa a doua, aceste proiecte, precum şi amendamentele propuse la ele, se discută în şedinţe de lucru la ANRE, cu participarea părţilor interesate, după care - se examinează şi să aprobă în şedinţe publice ale Consiliului de Administraţie al Agenţiei”.

Caracterizând politica tarifară promovată de ANRE, Iurcu a afirmat că ea se sprijină pe trei principii de bază: includerea în tarif a cheltuielilor strict necesare pentru prestarea serviciilor energetice, recuperarea investiţiilor efectuate de furnizori, asigurarea dreptului consumatorilor la servicii calitative prestate la tarife rezonabile.

Referindu-se la priorităţile ANRE pentru perioada imediat următoare, Vitalie Iurcu a precizat că Agenţia va definitiva actele de reglementare pentru liberalizarea deplină a pieţei de energie electrică şi va elabora cadrul normativ pentru implementarea legii energiei regenerabile în concordanţă cu aquis-ul comunitar. Totodată, ANRE intenţionează să treacă treptat la practica europeană de aplicare a tarifelor diferenţiate la energia electrică şi la gazele naturale. Directorul a spus că sistemul tarifelor diferenţiate se bazează pe un principiu economic fundamental: fiecare consumator trebuie să achite costul real al resurselor energetice şi nu costul mediu, precum se face în prezent, în cazul tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale. În primul caz, tarifele vor fi stabilite în funcţie de nivelul de tensiune a reţelelor de distribuţie la care sunt conectate instalaţiile electrice ale consumatorului, de puterea contractată şi de energia consumată, iar în al doilea caz, - în funcţie de nivelul de presiune a gazoductelor la care sunt conectaţi consumatorii şi de volumul de gaze consumat. Aplicarea tarifelor diferenţiate ne va permite să înlăturăm aşa numitele subvenţii încrucişate ce mai persistă între categoriile de consumatori, a estimat  Iurcu. El a adăugat că eliminarea acestor subvenţii este prevăzută şi în acordul de colaborare a Guvernului cu FMI.                                                  

  Serviciul de presă al ANRE                      16 octombrie 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus