Trimite e-mail | Printeaza
16.10.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Astăzi, 15 octombrie 2007, a avut loc şedinţa Colegiului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova care a examinat două chestiuni: „Analiza activităţii misiunilor diplomatice în baza sarcinilor stipulate în Regulamentul cu privire la activitatea misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 744 din 29 iunie 2007” şi „Situaţia actuală şi perspectivele reglementării conflictului transnistrean”.    Cu referire la primul subiect, s-a făcut o trecere în revistă a activităţilor MAEIE în direcţia consolidării poziţiilor internaţionale ale Republicii Moldova pentru crearea cadrului extern necesar şi favorabil promovării reformelor interne în ţară. În contextul realizărilor în domeniul integrării europene, a fost relevată importanţa aprofundării în continuare a dialogului politic atât în cadrul instituţiilor europene, cât şi pe dimensiunile bilaterală şi multilaterală. Cu titlu special, a fost accentuată  importanţa promovării unei cooperări comercial-economice dinamice în direcţia  asigurării mai largi a pieţelor străine pentru mărfurile moldoveneşti. Misiunile diplomatice urmează să acorde o atenţie sporită implementării prevederilor din Strategia de atragere a investiţiilor şi promovare a exportului. În special, accentul se va pune pe extinderea cadrului juridic prin semnarea acordurilor bilaterale interguvernamentale în domeniile comercial-economic şi investiţional, consolidarea bazelor de date privind pieţele externe de desfacere şi tendinţele dezvoltării acestora, participarea mai activă a oamenilor de afaceri din Republica Moldova la târgurile şi expoziţiile economice prestigioase ş.a.

În vederea realizării mai eficiente a sarcinilor de bază ale misiunilor diplomatice, s-a atras atenţia asupra necesităţii sporirii responsabilităţii acestora, precum şi a perfecţionării mecanismului de comunicare între misiuni şi Centrala MAEIE.

Referitor la cel de-al doilea subiect de pe agendă, au fost trasate sarcinile diplomaţiei moldoveneşti  în raport cu ultimele evoluţii privind soluţionarea conflictului transnistrean, în special,  noile iniţiative lansate de Preşedintele Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin.

15 octombrie 2007

Serviciul de presă al MAEIE

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus