Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-16/2633-2633.html
Data: Oct 16, 2007 (00:35)

Limba romana tradata la Bruxelles

Romania s-ar fi putut opune oficializarii "limbii moldovenesti" dar n-a facut-o * Comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban, a aparat, in schimb, bulgara

Autoritatile romanesti responsabile incearca sa se scuze fata de faptul ca sintagma "limba moldoveneasca" s-a strecurat intr-un tratat al Uniunii Europene in conditiile in care Romania este tara membra a Uniunii. Scuza diplomatilor romani este ca intr-un document al Consiliului European apar si rezervele Romaniei fata de "limba moldoveneasca". Insa in acelasi document Marea Britanie, Irlanda si Danemarca se declara neobligate de acest acord de readmisie.

Pe de alta parte Polonia si Bulgaria isi apara interesele amenintand cu blocarea tratelor Uniunii - iar Romania accepta sa isi mutileze identitatea sub proprie semnatura. In mod paradoxal, comisarul roman pentru multilingvism Leonard Orban a sarit in apararea limbii bulgare - insa tace malc atunci cand vine vorba de identitatea limbii romane. Mai trebuie semnalat ca pagina oficiala a Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau este redactata in "limba moldoveneasca" - desi in mod ridicol, in bara de navigare apare codul limbii romane, "ro".

Probe de limba moldoveneasca

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe sosit ieri la redactie afirma ca "Problema referirii la <> in Acordul privind facilitarea emiterii vizelor si Acordul de readmisie intre Comunitatea Europeana si Republica Moldova se afla in atentia MAE de mai multa vreme, partea romana desfasurand demersuri sustinute la nivelul UE pentru eliminarea referirii, in documentele comunitare, la asa-numita <>. Reamintim in context ca referirea la <> a aparut anterior, in Acordul de parteneriat si cooperare incheiat intre UE si Republica Moldova in noiembrie 1994 si intrat in vigoare in 1998, data la care Romania inca nu era membru UE. Acordurile anterior mentionate au fost negociate de catre Comisia Europeana si semnate din partea UE de Comisie si presedintia in exercitiu, si nu de statele membre".

Acordul de parteneriat UE-Republica Moldova la care face referire comunicatul citat spune la articolul 104 ca este scris in limbile "daneza, olandeza, engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, greaca, portugheza si moldoveneasca". Documentul publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in limba engleza ofera cateva probe de <>, anume data semnarii lui "Intocmit la Bruxelles in a douazeci si opta zi a lunii noiembrie in anul o mie noua sute noua zeci si patru", ca si la semnatura fostului presedinte Mircea Snegur (cel care sustine ca nu exista "limba moldoveneasca") asezata sub "Pentru Republica Moldova" - dupa cum se poate vedea in facsimil.

Scrisoare degeaba

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti sustine ca a incercat sa apere identitatea limbii romane printr-o scrisoare a ministrului Cioroianu catre comisarul UE pentru afaceri externe Benita Ferrero Waldner - scrisoare ramasa fara efect. "Pozitia Romaniei - de a nu recunoaste <>, intemeiata pe argumente de ordin istoric si academic - a fost afirmata constant si in ceea ce priveste utilizarea acestei referiri in documentele comunitare, fiind desfasurate, in acest context, demersuri diplomatice punctuale, dublate de demersuri politice intreprinse la cel mai inalt nivel. Astfel, la 23 iulie a.c., ministrul Afacerilor Externe Adrian Cioroianu a transmis o scrisoare comisarului european pentru relatii externe si politica de vecinatate Benita Ferrero-Waldner, cu referire la aceasta problema si la argumentele care sustin pozitia partii romane, solicitandu-se ca, pe viitor, pozitia Uniunii Europene sa fie in sensul demersurilor partii romane", arata comunicatul MAE.

Recunoastere cu rezerve

"In procesul decizional privind incheierea celor doua acorduri (atat la nivel pregatitor, cat si in cadrul forului decizional cel mai important - Consiliul UE) - Romania a prezentat pozitia sa, consemnata ca atare si care, in esenta, subliniaza ca participarea sa la aceste acorduri nu implica in nici un fel recunoasterea sau acceptarea numelui limbii desemnata drept <>, mai arata comunicatul MAE.

Intr-adevar, in comunicarea Consiliului European din 5 octombrie este mentionat in anexa faptul ca "Romania reitereaza ca, in conformitate cu argumentele si dovezile stiintifice (inclusiv interpretarea din 1994 a Academiei de stiinte a Republicii Moldova), denumirea corecta a acestei limbi este limba romana". Insa doar cateva randuri mai sus, Marea Britanie, Irlanda si Danemarca declara ca nu sunt constranse sub nici o forma de acest tratat care oficializeaza - in prezenta reprezentantilor Romaniei - existenta "limbii moldovenesti". n

Sofia a amenintat UE si a castigat

Posibilitatea blocarii unui acord al Uniunii Europene din partea unui stat membru este posibila in orice moment dovada disputa dintre Bulgaria si Comisia Europeana din ultimele saptamani. Bulgaria a amenintat in ultimele saptamani sa blocheze semnarea Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana si Muntenegru pe baza unui motiv lingvistic: Sofia dorea ca in varianta bulgara a acestui tratat denumirea monedei euro sa apara in varianta chirilica "evro". Pretentiei bulgare i s-a opus Comisia Europeana care a invocat o decizie din 1995 care sustine o denumire unica a monedei comunitare, respectiv "euro".

Bulgaria negociaza la sange

Uniunea Europeana a promis ieri, in urma negocierilor aprige cu Sofia, ca va solutiona rapid disputa referitoare la scrierea in limba bulgara a denumirii monedei comune, euro, facilitand astfel semnarea Acordului de Stabilizare si Asociere cu Muntenegrul, au declarat diplomati citati de Reuters, informeaza Mediafax. Sofia a amenintat cu blocarea semnarii acordului, din cauza eforturilor sale de a obtine dreptul sa foloseasca scrierea cuvantului euro conform alfabetului chirilic, "evro", in pofida opozitiei Bancii Centrale Europene.

La o reuniune desfasurata luni dimineata, la Luxemburg, ambasadorii UE au aprobat o declaratie care recunoaste existenta unei "probleme tehnico-lingvistice" si promite solutionarea cat mai rapida a acesteia, conform unei decizii din 1995, referitoare la denumirea monedei unice europene. "Declaratia a fost aprobata fara discutii si fara rezerve", a declarat un purtator de cuvant al delegatiei bulgare. Oficialii au precizat ca textul este suficient pentru ca Sofia sa permita semnarea Acordului de Stabilizare si Asociere cu Muntenegrul, cel mai proaspat stat independent desprins din fostul bloc iugoslav, dupa secesiunea de Serbia, anul trecut. Premierul bulgar, Serghei Stanisev, va sublinia insa la summit-ul de saptamana aceasta ca Bulgaria nu va semna nici un tratat de reforma institutionala a UE in decembrie, daca nu ii vor fi satisfacute pana atunci cerintele cu privire la denumirea "evro", au adaugat oficialii bulgari.

Sprijinul comisarului roman

In disputa dintre Comisia Europeana si Bulgaria, comisarul roman Leonard Orban s-a aflat de partea vecinilor nostri sud-dunareni- insa in chestiunea limbii moldovenesti a preferat sa nu faca nimic. Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, sprijina Bulgaria in controversa cu privire la varianta ortografica in limba bulgara a cuvantului "euro", informa vineri Rompres. "Consider ca fiecarei limbi oficiale a Uniunii Europene ar trebui sa i se acorde deplin respect", a declarat comisarul Orban unei agenti bulgare, dupa intalnirea avuta la Bruxelles cu ministrul bulgar al Afacerilor Europene, Ghergana Gruncearova (foto). Si alte state unde "euro" se pronunta diferit au incercat sa obtina o derogare, insa numai Grecia a obtinut-o, invocand drept argument alfabetul grecesc.

Frattini cere socoteala Chisinaului

Comisarul European pentru Justitie, Franco Frattini, prezent, duminica, la Chisinau, a cerut explicatii autoritatilor in legatura cu refuzul vamesilor de la punctul de frontiera Leuseni de a permite accesul unor delegatii din Romania pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Mediafax. Frattini a remarcat ca aceasta situatie s-a inregistrat la un singur punct de frontiera. "Ministrul de Externe mi-a promis ca ma va informa in legatura cu ce s-a intaplat", a declarat oficialul CE, referindu-se la ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan. La randul sau, Stratan a spus ca institutiile responsabile examineaza situatia si vor informa Ministerul de Externe. El a subliniat ca la Chisinau se afla 14 delegatii straine, care nu au intampinat nici un obstacol la trecerea frontierei. Vineri, trei delegatii romanesti din Bacau, Navodari si Targu Mures, invitate la Chisinau de catre primarul orasului, Daniel Chirtoaca, au fost intoarse din drum, din punctul de granita Albita-Leuseni, fara nici o explicatie, de catre autoritatile de frontiera ale Republicii Moldova. n

Cioroianu s-a plans la Luxemburg

"In cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE) de la Luxemburg din 15 octombrie a.c., ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a adus la cunostinta omologilor europeni problema incidentului de la punctul de frontiera Leuseni. Acest subiect a fost ridicat la punctul de pe agenda legat de aprobarea pozitiei comune a UE pentru al 8-lea Comitet de Cooperare UE - Republica Moldova, care va avea loc la 25 octombrie a.c.", informeaza un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe. "Fac apel la Presedintia portugheza si la Comisia Europeana sa transmita un mesaj ferm autoritatilor Republicii Moldova ca un astfel de comportament fata de cetateni ai UE este inadmisibil" - a spus seful diplomatiei romane, conform sursei citate. Totodata, ministrul Adrian Cioroianu va invita la sediul MAE, in cursul zilei de azi pe ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, doamna Lidia Gutu. (G.D.)

Polonia tine Rusia la mantinela

Un alt exemplu in care un stat membru UE este capabil sa blocheze tratatele Uniunii in apararea propriilor interese este cazul Poloniei. Varsovia a amenintat din nou ieri cu blocarea intrarii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in cazul in care aceasta nu va ridica interdictia cu privire la importurile de carne din Polonia, relateaza Reuters, preluata de Mediafax. "Polonia are dori sa vada Rusia in OMC, dar daca atitudinea Moscovei fata de noi nu se schimba, atunci va trebui sa ne opunem primirii ei in aceasta organizatie", a declarat adjunctul ministrului Agriculturii Jan Krzyszrof Ardonawski in cadrul unei conferinte de presa. n

UE lucreaza pentru Varsovia

Presedintele Lech Kaczynski a mentionat posibilitatea ca Uniunea Europeana sa blocheze intrarea Rusiei in OMC in mai, in cadrul unui interviu acordat unei publicatii elvetiene. Rusia a impus in urma cu doi ani un embargou importurilor de produse din carne din Polonia, pe motiv ca unele dintre acestea aveau certificate de provenienta falsificate. Varsovia a afirmat in repetate randuri ca embargoul are conotatii politice. Polonia a solicitat asistenta din partea Uniunii Europene si s-a opus negocierilor dintre UE si Rusia in privinta semnarii unui nou tratat de parteneriat strategic. n

 

Sursa: Ziua,  George DAMIAN

Cititi si: Cine mai apara interesele noastre nationale?

Cioroianu dă bătăi de cap cu limba moldovenească

Gavarisi transnistreana, Orbane?