Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-15/2628-2628.html
Data: Oct 15, 2007 (23:17)

In afara de oficialii din Romania, delegatiile din alte state nu au avut probleme la traversarea frontierei cu Republica Moldova - Dorin Chirtoaca

Primăria Chişinăului va sesiza autorităţile centrale şi forurile internaţionale în cazul delegaţiilor româneşti neadmise pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Direcţia Relaţii Publice a Primăriei mun. Chişinău. 

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a dat indicaţii să fie stabilită lista membrilor delegaţiilor româneşti, care n-au fost lăsate să intre în Republica Moldova, vineri, 12 octombrie, indiferent dacă au intrat apoi în ţară ori nu, primăria urmând să trimită autorităţilor centrale şi forurilor internaţionale o sesizare în acest sens.

Dorin Chirtoacă şi-a exprimat public protestul faţă de incidentul din punctul de trecere, afirmând că membri ai delegaţiilor româneşti din Bacău, Târgul-Mureş şi Năvodari au fost înjosiţi nejustificat, când au fost împiedicaţi să intre în ţară, pe motiv că nu avut invitaţii originale.

„Este o încălcare flagrantă a drepturilor omului, pentru că orice cetăţean al Uniunii Europene are dreptul să vină în Republica Moldova la o manifestare organizată de o autoritate publică, fără a avea vreo invitaţie, a remarcat Dorin Chirtoacă.

Înaintarea sesizării ar ajuta, în opinia  primarului capitalei, să stabilească persoana care a pus interdicţia, pentru că vameşii au invocat în repetate rânduri poziţia lor prin „venirea unui ordin de sus”. Încercarea de a limita accesul delegaţiilor româneşti la sărbătoarea „Hramul Chişinăului” a fost calificată de primarul general drept reminiscenţe ale „gândirii totalitariste”, care se perpetuă în diferite structuri, „chiar dacă au trecut mulţi ani de la desfiinţarea Uniunii Sovietice” şi căderea cortinii de fier.

Primarul general a concretizat că în afară de oficialii din România, delegaţiile din alte state  nu au avut probleme la traversarea frontierei cu Republica  Moldova. 

Declaraţiile au fost făcute de primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei operative a primăriei.

În acest an la Sărbătoarea „Hramul Chişinăului” şi-au anunţat prezenţa 14 oraşe, şapte fiind din România. Acestea sunt oraşe înfrăţite sau oraşe partenere cu Chişinăul. În urma incidentelor din punctul de trecere Leuşeni la manifestări nu au participat delegaţiile din Bacău şi Târgu-Mureş.