Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-15/2627-2627.html
Data: Oct 15, 2007 (23:12)

Italia va elibera vize Schengen la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor de la Chisinau

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit pe Daniele MANCINI, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiene în ţara noastră, relatează Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova. 

Ambasadorul Daniele MANCINI a comunicat decizia autorităţilor italiene de a elibera vize Schengen pentru cetăţenii moldoveni, începând cu luna ianuarie 2008, la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor din incinta Ambasadei Ungariei la Chişinău.  

Marian LUPU a exprimat gratitudine autorităţilor italiene pentru decizia respectivă şi pentru flexibilitatea manifestată în raport cu facilitarea circulaţiei cetăţenilor moldoveni în Italia. Spicherul a accentuat importanţa practică a acestei decizii pentru cetăţenii moldoveni, precizând, totodată, că eliberarea vizelor Schengen pentru Italia la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor din Chişinău va deschide noi oportunităţi pentru libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova.

Preşedintele Legislativului, de asemenea, a adresat mulţumiri conducerii Italiei pentru poziţia constructivă a delegaţiei italiene la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în cadrul dezbaterii Raportului privind onorarea de către ţara noastră a angajamentelor faţă de forul de la Strasbourg.

În context, interlocutorii au pledat pentru intensificarea dialogului interparlamentar moldo-italian, inclusiv prin dinamizarea tuturor instrumentelor de cooperare bilaterală. Părţile au fost unanime în părerea că vizita la Chişinău în timpul apropiat a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Fausto BERTINOTTI, va contribui la activizarea raporturilor dintre forurile legiuitoare ale Moldovei şi Italiei. 

Interlocutorii, de asemenea, au discutat aspecte privind impulsionarea relaţiilor comercial-economice moldo-italiene. În acest sens, diplomatul italian a comunicat faptul că în timpul apropiat Ministrul italian pentru Comerţ Internaţional va vizita ţara noastră în vederea dinamizării relaţiilor bilaterale comercial-economice şi dezvoltarea unor parteneriate de afaceri reciproc avantajoase. Ambasadorul italian a mai accentuat interesul oamenilor de afaceri din Italia de a investi în economia Republicii Moldova. În acest context, părţile au optat pentru organizarea unor acţiuni cu participarea mediilor de afaceri din Republica Moldova şi Italia.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat aspecte ce ţin de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.