Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
11.10.2007

Nou-alesi ai administratiei publice locale vor beneficia de un program de instruire

Circa 12 mii de reprezentanti nou-alesi ai administratiei publice locale vor beneficia de un program de instruire pina la sfirsitul acestui an. Acest proiect de scara nationala este desfasurat la solicitarea Ministerului Administratiei Publice Locale cu sustinerea financiara a Programului de Dezvoltare Locala Integrata / PNUD Moldova,  Fundatia SOROS si Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala (SIDA).

In urma alegerilor locale din acest an, la conducere au venit persoane, pentru care administratia publica constituie o activitate noua. Programul de instruire demarat in aceste zile vine sa familiarizeze consilierii locali nou-alesi cu principiile fundamentale ale activitatii administratiei publice locale si sa le formeze o intelegere mai buna a rolurilor ce le revin. Implicarea activa a consilierilor locali in activitatile publice, imbunatatirea calitatii deciziilor adoptate si stabilirea dialogului continuu cu cetatenii sint cheia unei bune guvernari, intru prosperarea comunitatii. Aceste lucruri vor contribui la crearea unei administratii publice locale transparente si responsabile. Sesiunile de orientare cu durata de o zi vor fi sustinute de catre Centrul National de Asistenta si Informare a Organizatiilor Neguvernamentale „Contact” si Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale “Viitorul” in toate raioanele si vor cuprinde toate cele 901 primarii din tara. Pentru eficientizarea programului de instruire, raioanele Moldovei au fost impartite conventional in trei zone: Nord, Centru si de Sud. „Contact” isi va desfasura activitatea in Nord si Sud (inclusiv UTA Gagauzia), iar IDIS „Viitorul” in Centru (inclusiv Chisinau). 

Programul de instruire a fost precedat de un atelier de pregatire pentru 30 de facilitatori, care astazi la rindul lor isi aplica cunostintele in cadrul programului de instruire destinat alesilor locali. Toate materialele metodologice – intre care si „Ghidul alesului local”, cartea de capatii a fiecarui reprezentant al APL – au fost elaborate de Academia de Administrare Publica de pe linga Presedintele Republicii Moldova.

„Prin aceasta actiune de proportii – sustine Valeria Ieseanu, managerul componentei Autoguvernare si participare locala a Programului Integrat de Dezvoltare Locala – PNUD Moldova isi propune sa realizeze unul dintre obiectivele sale fundamentale – de sustinere a administratiei publice locale pentru o functionare mai eficienta si transparenta in parteneriat cu cetatenii”.

NUD este reteaua globala a Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, care promoveaza schimbarea si conecteaza tarile la surse de cunostinte, experienta si resurse pentru a ajuta oamenii sa-si construiasca o viata mai buna. Prezent in 166 de tari, PNUD conlucreaza cu ele in identificarea solutiilor proprii pentru realizarea sarcinilor de dezvoltare la nivel global si national. In timp ce tarile isi dezvolta capacitatile locale, ele beneficiaza de experienta expertilor PNUD si partenerilor sai.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus