Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.10.2007

O delegatie a vice-guvernatorilor din Rusia se aflata in vizita in Moldova

Reprezentantii Guvernului Repblicii Moldova au avut  miercuri, 10 octombrie o intrevedere cu delegatia vice-guvernatorilor din Fedratia Rusa aflată in vizita la Chisinau in perioada zilelor de 10-14 octombrie. La intrevedere a participat Prim-viceprim-ministrul  Zinaida Greceanîi, Ministrul Economiei si Comerţului Igor Dodon, Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare Anatolie Gorodenco, Ministrul Industriei si Infrastructurii Vladimir Antosii, Ministrul Administraţiei Publice Locale Valentin Guznac,  Guvernatorul UTA Găgăuzia „Găgăuz Yeri” Mihail Formuzal si Preşedintele Camerei de Comerţ si Industrie Gheorghe Cucu. 

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei şi Comerţului al Moldovei, din delegaţia rusa fac parte Prim-vice-guvernatorul  regiunii Kostroma Mihail Bondarenco, Vice-guvernatorul regiunii Kursk Cernih Victor,   Ministrul Economiei si Comertului a regiunii Stavropoli Prepeliţa Igor, vice-guvernatorul regiunii autonome Hantî-Mansiisk Hariton Vladimir precum si înalţi oficiali din regiunile Astrahani, Tomsk, Penza, Smolensk, Arhanghelsk, Republica Karelia, etc.    

In cadrul întrevederii  Prim-viceprim-ministrul  Zinaida Greceanîi a dat o apreciere pozitivă relaţiilor economice moldo-ruseşti, si a menţionat importanţa si potenţialul enorm al  parteneriatelor de colaborare economico-comerciale la nivel regional între Republica Moldova şi Federaţia Rusa.

„Împărtăşesc ideea ca vizita delegaţiei reprezentantelor regiunilor ruseşti va da un nou ton şi lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economica, şedinţa căreia va avea loc pe 29 octombrie 2007 la Chişinău”, - a susţinut Prim-viceprim-ministrul  Zinaida Greceanîi.

Pe parcursul aflării sale in Republica Moldova delegaţia din Federaţia Rusa va avea întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, Prim-ministrul Vasile Tarlev si va participa la lucrările Forului Internaţional Investiţional organizat de MEC pe 11 octombrie, precum si la Festivalul Vinului.

Oficialii ruşi vor vizita pe parcursul zilei de astăzi întreprinderea cu capital rusesc, Combinatul de Vinuri Spumante şi de Marcă din Chişinău SA”Vismos” si uzina din Chişinău „Introscop”. In ziua de 12 octombrie delegaţia regiunilor ruseşti se vor afla în Orhei, unde vor avea întrevederi cu administraţia publică locala din Orhei şi vor vizita întreprinderea „Orhei Vit”.   

Volumul comerţului exterior  al Republicii Moldova cu  Federaţia Rusă, în perioada ianuarie – iunie 2007, a însumat 330,23 mln USD, înregistrând o creştere cu 9,17 % ( 27,74 mil. USD) faţă de ianuarie - iunie 2006. În ianuarie - iunie 2007, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în Federaţia Rusă mărfuri în sumă de 98,73 mln USD, înregistrând o scădere cu 8.7% ( -9,41 mln USD) în raport cu ianuarie - iunie 2006. În 6 luni a anului 2007 în Republica Moldova au fost importate mărfuri din Federaţia Rusă în valoare de 231,5 mln USD, fiind în creştere cu 19% (+37,15 mln.USD) în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2006.

Conform datelor MEC, la 1 aprilie 2007 valoarea investiţiilor Federaţiei Ruse în Republica Moldova se estimau la 1459,1 mln lei. Investiţiile ruseşti constituie 12% din totalul investiţiilor străine alocate Republicii Moldova. In Moldova sunt inregustrate 275 de întreprinderi cu capital mix moldo-rusesc, cu investiţii directe în capital social de 1086,5 mln lei şi investiţii de portofoliu în capital social 2,1 mln lei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus