Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.10.2007

Cetatenii Republicii Moldova vor obtine mai simplu vize pentru intrarea in Belgia

La Chişinău, în incinta Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut loc întrevederea între conducătorii  departamentelor consulare ale MAEIE al Republicii Moldova şi MAE al Regatului Belgiei. Subiectul principal al discuţiei  l-a constituit facilitarea procedurii de obţinere de către cetăţenii moldoveni a vizei Schengen în baza invitaţiilor belgiene, relatează Serviciul de presă al MAEIE.

Partea belgiană a adus la cunoştinţă că, începând cu 1 ianuarie 2008, solicitările de viză Schengen de scurtă durată, în baza invitaţiilor belgiene, vor putea fi depuse la Chişinău, la Centrul Comun de Vize pe lângă Ambasada Republicii Ungare. Decizia autorităţilor belgiene este dictată de dorinţa acestora de a facilita călătoriile cetăţenilor Republicii Moldova în Belgia, deoarece în prezent  aceştia sunt obligaţi să se deplaseze la Bucureşti pentru obţinerea vizei de intrare în Regatul Belgiei, fapt care creează dificultăţi atât de ordin logistic, cât şi financiar. Cererile de viză naţională belgiană (de lungă durată) vor fi depuse, în continuare, la Secţia Consulară a Ambasadei Belgiei în România. (Reamintim  că în cadrul Centrului Comun de Vize, deschis la 25 aprilie 2007,    se acordă asistenţă la perfectarea vizelor Schengen pe termen scurt, în baza invitaţiilor provenite din Austria, Danemarca, Letonia, Slovenia sau Ungaria. Pentru informaţii adiţionale privind activitatea Centrului poate fi accesată  adresa www.cac.md).

În cadrul întrevederii, au fost discutate şi alte subiecte, inclusiv: Acordul între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor; aprofundarea relaţiilor bilaterale în domeniul consular; posibilitatea abolirii regimului de vize pentru titularii paşapoartelor de serviciu; desemnarea Consulului Onorific al Regatului Belgiei în Republica Moldova ş.a.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus