Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.10.2007

"Secretul militar" al Preşedintelui Voronin

"Secretul militar" al Preşedintelui Voronin

 "Secretul militar" al Preşedintelui Voronin - interviul cu acest titlu acordat de Preşedintele Moldovei Vladimir Voronin a fost publicat în numărul de astăzi al ziarului "Izvestia v Moldove". Vă prezintăm textul lui integral:

- Stimate Vladimir Nicolaevici, Vă suntem recunoscători pentru faptul că aţi acceptat să ne acordaţi un mic interviu. Pentru noi este măgulitor că reluiarea apariţiei ziarului "Izvestia v Moldove" practic a coincis cu posibilitatea de a prezenta poziţia şefului statului referitoare la unele probleme actuale.

- Da, îmi este şi mie plăcut că ziarul "Izvestia" a revenit în Moldova. Să ştiţi că nu este chiar plăcut să citeşti ziarul în varianta de pe Internet. Sunt convins că nu numai eu i-am dus dorul ziarului "Izvestia". În Moldova acest ziar a fost iubit întotdeauna. Sper că şi anexa moldovenească va corespunde nivelului exigent al publicaţiei.

- Vă mulţumim. Ne vom strădui... Întrebările noastre de astăzi, sunt în principal, despre acel program de extindere a măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol, pe care Dumneavoastră aţi anunţat-o săptămîna trecută şi care acum este discutată aprins pe ambele maluri ale Nistrului. În acest context este şi principala întrebare. Aţi amintit despre dezarmarea şi demilitarizarea Moldovei, despre faptul că aceste probleme noi cu transnistrenii am putea să le soluţionăm, totodată de sine stătător, aproape că fără mediatori. În acest sens, nu ne este cu totul clar ce înseamnă demilitarizare? Ce-i asta - desfiinţarea intergală a forţelor armate?

- Propun să punem întrebarea altfel. Ce fel de funcţiuni exercită actualele forţe armate ale Moldovei? Vă amintesc că Moldova este un stat neutru, nu face parte din blocuri militare şi nici nu are de gînd să adere. Pentru partidul de guvernămînt neutralitatea constituţională a Moldovei este  necondiţionată. Acesta este unul din postulatele noastre politice, unul din piatra de temelie a ideii noastre despre securitatea naţională...- Dacă însă la putere vor veni oponenţii comuniştilor? Se ştie doar că ei au o atitudine extrem de negativă faţă de statutul neutru al Moldovei. Vor decide, şi vor modifică Constituţia...

- Va fi foarte şi foarte complicat de realizat aceasta. În primul rînd, ei se vor confrunta cu rezistenţa noastră serioasă, iar ce fel de oponenţi putem fi noi, ei ţin minte destul de bine. În al doilea rînd, conform Constituţiei noastre, modificarea statutului neutru al ţării noastre se poate face doar prin intermediul unui referendum. Da, aceasta se va întîmpla doar în cazul, cînd împotriva neutralităţii vor vota 50 la sută plus un sufragiu din componenţa scriptică a electorilor. În practică   este imposibil de a atinge acest plafon. Deci, îi place aceasta cuiva sau nu, dar pentru o perspectivă durabilă toate planurile, strategiile şi doctrinele noastre în domeniul apărării trebuie să le coordonăm, în primul rînd, cu neutralitatea Moldovei. Sarcina noastră constă în faptul, ca să reuşim să adaptăm forţele armate anume la aceste obiective...

- Actuala armată a Moldovei, totuşi, nu se prea înscrie în această stare de lucruri.

- Aveţi absolută dreptate. Armata noastră, în pofida reformării active, este mai curînd un obişnuit atribut formal al statalităţii, ca, spre exemplu, valuta naţională, stema, imnul... E posibil, desigur, să-i atribuim combativitate, să-i majorăm efectivul, s-o dotăm cu cele mai moderne arme. Dar apare întrebarea: în ce scop? Pentru toţi este deja clar faptul că Moldova nu intenţionează să lupte cu cineva. Mai mult chiar, în această parte a Europei nu vedem nici o ţară, de unde ar parveni pericol militar pentru Moldova.

- At putea fi că armata în Moldova există de aceea că mai este încă armata transnistreană?

- Aş spune că pe teritoriul Moldovei, inclusiv Transnistria, există două armate absolut inutile. Sunt convins că este imposibil să le impui să lupte una împotriva alteia. La coşmarul din 1992 nu se va întoarce nimeni şi niciodată.

Pe de altă parte, toţi înţeleg că desfiinţarea unei armate nu este un lucru simplu. În primul rînd, oricum ar fi, aceasta pune la dispoziţie locuri de muncă. Mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului sunt legate profesional cu forţele armate. Să-i facem şomeri? Cine va accepta aceasta? În al doilea rînd, înţelegem prea bine că armata este de asemenea un anumit institut social. Pentru o bună parte din tineret, îndeosebi de la sate, aceasta este o posibilitate de a avea o şcoală a vieţii, de a obţine o profesie, de a evita aflarea sub cerul liber.

- Aatunci, care ar fi soluţia?

- Chiar acum vă divulg un "secret militar". Concomitent, vă voi explica ce anume subînţelegem noi prin demilitarizare. Recent am finalizat analiza în complex a întregului ghem de probleme. Cocluziile sunt foarte simple.

Primo. Şi Chişinăul, şi Tiraspolul ar trebui în timpul apropiat, spre exemplu, în următoarea jumătate de an să lichideze toată tehnica şi muniţiile grele, sistemele reactive şi complexele rachetare de orice modificare. Ştiţi doar că la Chişinău şi la Tiraspol aceste bunuri sînt în mari cantităţi. Totul trebuie retopit! La Uzina Metalurgică Moldovenească!

Secundo. Chişinăul îi propune Tiraspolului să creeze forţe militare unificate. Totodată, spunem de la bun început noi că aceste forţe militare unificate trebuie să acţioneze în baza completării teritoriale a unităţilor militare. Şi principalul - ele nu pot fi utilizate în scopuri de asigurare a ordinii de drept şi securităţii publice.

Al treilea rînd, şi, se prea poate, cel mai principal punct. Aceste forţe armate unificate trebuie să fie principial modificate calitativ. Aceasta înseamnă următoarele. În locul unităţilor militare proprii trebuiesă fie instituite centre militare de instruire. În aceste centre trebuie să-şi satisfacă serviciul militar, sau mai exact, să muncească pe bază de contract ofiţeri-profesori. Soldaţi cu serviciul în termen, în genere, nu trebuie să existe. În locul lor, în mod obligatoriu, se înscriu auditori, tineret, pe termenul, să zicem, de jumătate de an. Acolo ei învaţă meseria militară în mod adevărat. Fără relaţii nestatutare şi alte aventuri critice. Jumătate de an este un termen absolut optim, egal ca durată cu vestita "şcoală de instruire". Expiră termenul de studii - şi acasă. Cine însă va dori  - va putea încheia un contract şi continua serviciul pe lîngă un atare centru. Iată şi adevărata reducere a armatei şi, desigur, posibilitatea de a reorienta mijloacele bugetare pentru alte probleme, mai actuale.

- Ce se va studia însă în toate aceste centre? Care vor fi specialităţile militare? Or, Moldova, după cum spuneţi şi Dumneavoastră, nu este ameninţată de nimeni?

- Printre multe şi multe specialităţi militare în lumea contemporană există una, care, spre regret, este foarte solicitată. Aceasta este profesia de pacificator. Şi această profesie trebuie însuşită la cel mai înalt nivel. Inclusiv în Moldova. Suntem o ţară, care vrea să depăşească un conflict, şi cine, dacă nu noi trebuie să tragem din acest caz concluziile corespunzătoare. Deprinderea acestei profesii necesită conştientizarea nu numai a adevărului militar, dar şi a multor altor discipline, esenţa cărora constă  în priceperea de a preîntîmpina conflictele, de a stopa războaiele, de a obţine conciliere. În acest sens pentru noi tocmai este foarte actuală experienţa pacificatoare a unor ţări neutre, cum sunt Suedia, Finlanda, Irlanda. De aceea sunt convins că armata Moldovei unificate ar putea avea sens şi conţinut ideologic doar ca armată pacificatoare, ca forţe, disponibile la solicitarea organizaţiilor internaţionale, să vină în ajutor, să manifeste solidaritate cu alte ţări şi popoare. Sincer vorbind, în genere, mă gîndesc la faptul că organizaţiile internaţionale trebuie să acorde dreptul la operaţiuni pacificatoare doar statelor neutre. Acesta este unica garanţie a faptului că misiunea de pacificare va fi cu adevărat sinceră, nu va urmări alte scopuri.

- "Secretul militar" al Dumneavoastră, Vladimir Nicolaevici, este oarecum prea pacificator.

- Nu mă gîndesc la aspectul lui, ci la esenţă. În primul rînd, la faptul că urmează să se efectueze o muncă enormă. Mai trebuie încă să convingem Transnistria, oamenii, care locuiesc în acea regiune, că această cale de demilitarizare este cea optimă, că nu există obstacole neaşteptate. În al doilea rînd, este necesară  asistenţa internaţională serioasă. inclusiv cea financiară. Atît pentru programele de reabilitare socială a militarilor şi recalificarea lor, cît şi pentru organizarea unor atare centre. Pentru noi este important, ca nici o persoană, care şi-a ales cîndva profesia militară, şi-a pus epoleţi, a depăşit în viaţă multe greutăţi - să nu devină victimă a acestei abordări. Unii trebuie ajutaţi să însuşească o specilitate civilă, alţii - îndemnaţi la recalificare într-un nou profil. Toate acestea sunt lucruri foarte serioase. Fără o atare atitudine serioasă şi chibzuită toate aceste proiecte vor rămîne doar bune intenţii. Timpul acestora a trecut deja. Acum trebuie să acţionăm în mod competent şi fără greşeli. Sunt convins că toţi partenerii noştri din străinătate vor manifesta interes anume faţă de o atare transformare a armatei moldoveneşti. Şi SUA, şi celelalte ţări NATO, şi Ucraina, şi, desigur, Rusia. Cu susţinerea lor conjugată vom face faţă acestei sarcini.

- Cînd veţi propune acest plan Transnistriei?

- Consideraţi că deja i l-am propus prin intermediul ziarului "Izvestia"...

Sursa: "Novosti - Moldova"

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus