Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.10.2007

Franco Frattini : Semnarea de astăzi reprezintă un pas semnificativ în realizarea politicii noastre comune de a aduce RM mai aproape de UE

Franco Frattini : Semnarea de astăzi reprezintă un pas semnificativ în realizarea politicii noastre comune de a aduce RM mai aproape de UE

Astăzi, 10 octombrie 2007, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Bruxelles, au fost semnate Acordurile de facilitare a regimului de vize şi readmisie cu participarea dlor Franco Frattini, Vice Preşedintele Comisiei Europene,  Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene al Republicii Portugheze  Manuel LOBO ANTUNES reprezentând Preşedinţia UE, relatează Serviciul de presă al MAEIE. Semnarea acordurilor vine la o zi după ce respectiva decizie a fost adoptată de către Consiliu pentru a asigura intrarea în vigoare a ambelor acorduri pînă la 1 ianuarie 2008, precum s-a convenit reciproc între UE şi Moldova.

În discursul său, dl Franco Frattini  a menţionat: „Semnarea de astăzi reprezintă un pas semnificativ în realizarea politicii noastre comune de a aduce RM mai aproape de UE. Aceasta se demonstrează prin poziţia constructivă şi capacitatea RM de a negocia într-o perioadă  relativ scurtă aceste două acorduri care prevăd atît simplificarea călătoriilor pentru cetăţenii moldoveni de bună credinţă evitînd procedurile birocratice, cît şi măsuri pentru consolidarea cooperării în combaterea migraţiei ilegale şi  asigurarea securităţii comune. Noi am fost în stare să găsim subiecte de interes comun care să aibă un rezultat pozitiv pentru RM şi UE. În acest context, vreau să subliniez susţinerea preşedinţiei UE,  precum şi a altor state membre ale UE care nu numai că au susţinut, dar şi au încurajat eforturile Comisiei Europene.

Acum prioritatea noastră este de a  finaliza procedurile necesare pentru asigurarea intrării în vigoare a acordurilor pînă la 1 ianuarie 2008, astfel asigurînd realizarea promisiunilor declarate în acest sens de către UE şi RM.”

Acordurile au scopul simplificării călătorilor cetăţenilor Moldovei, în particular  ale celor care călătoresc frecvent, obţinerii vizelor de şedere de scurtă durată în UE, concomitent specificînd reguli clare pentru combaterea migraţiei ilegale.

Acordul de Facilitare a Vizelor prevede eliberarea vizei în maximum 10 zile pentru toţi cetăţenii Moldovei, perioadă care poate fi extinsă până la 30 de zile şi doar în două zile în regim de urgenţă. Acordul oferă posibilitatea menţinerii preţului pentru viză de 35 € în loc de 60 €. Totodată, pentru anumite categorii de persoane precum oameni de afaceri, studenţi, jurnalişti, copii mai mici de 18 ani, pensionari, şoferi internaţionali documentele necesare solicitate pentru cererea de viză sunt simplificate şi viza se acordă gratis. Pe larg, aceleaşi categorii de persoane care călătoresc frecvent spre UE pot beneficia de viză cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate extinsă (1-5 ani), fiind aplicat principiul bona fidae. În acelaşi timp, acordul prevede că Bulgaria şi România pot renunţa la taxe pentru procesarea cererilor de viză naţională de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova, până la ziua determinată de Decizia Consiliului pentru implementarea deplină a acquis-ului Schengen în politica de viză. Finalmente, deţinătorii paşapoartelor diplomatice sunt scutiţi de la obligaţia deţinerii vizei. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus