Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-09/2562-2562.html
Data: Oct 9, 2007 (23:22)

Superbogatii Rusiei au invadat lumea

Revista americana Forbes inregistreaza o crestere a numarului miliardarilor din Rusia si prezenta lor se simte pe intreg globul.Miliardarii rusi, oameni de afaceri, bancheri, politicieni sau mafioti s-au instalat in toate zonele lumii, mai elitiste, mai putin cunoscute sau chiar obscure. Mafia rusa isi spala banii in insula Guam, in timp ce oligarhii cheltuiesc averi la Londra, pe Coasta de Azur, in cazinouri, magazine si restaurante unde chelnerii au invatat ruseste.

Geneva, linistitul oras elvetian, a devenit o placa turnanta a afacerilor petroliere in spatele carora se afla afaceristi protejati de presedintele rus Vladimir Putin. In sudul Spaniei, la Marbella si la Barcelona continua arestari legate de operatiunea "Avispa" (Viespea) ce vizeaza mafia rusa, fiind depistata o adevarata retea internationala tentaculara specializata in spalarea banilor. In salile de licitatii din lumea intreaga, picturile, sculpturile si piesele de orfevrerie ruse cunosc un succes fulgerator, noua burghezie rusa inghesuindu-se sa achizitioneze piese ale artei autohtone. Avalansa superbogatilor Rusiei se simte si in domeniul investitiilor economice, europenii fiind ingrijorati de amploarea acestora, ca sa nu mai vorbim de nemultumirea localnicilor din diverse statiuni altadata linistite, acum invadate de imbogatitii rusi. Pe Coasta de Azur, Costa del Sol si Costa Brava, bancile rusilor au aparut ca ciupercile, asemenea si in paradisurile fiscale. Cazinouri, banci, societati-ecran, toate sunt folosite de crima organizata revarsata din Rusia.

4x4 si blonde frumoaseSa mergi in jeepuri, sa arati un diamant fixat pe buric, sa locuiesti intr-un cartier VIP, de la oligarh la studenta fara un ban, toate rusoaicele par dedicate cultului glamour si cel al stilului sexy. Glamour nu se rezuma doar la strasuri si paiete, glamour este o afacere serioasa. Orice spun partidele in programe, oricare ar fi criticile care le sunt adresate de cei nemultumiti de absenta ideilor, Rusia contemporana are o ideologie omniprezenta – glamour triumfator. Consumul inversunat si o poleiala ostentativa. In ce punct glamour a contaminat Rusia? In forul lor interior, rusii viseaza la un 4x4, la o aniversare petrecuta intr-un local celebru.

In Rusia politica este un mijloc de a avea acces la avantaje materiale – o casa in Rubliovka, o vacanta pe Coasta de Azur si glamour explica de ce Ostojenska este mai bun decat Polianska, Rubliovka mai bun decat Leningradska, Coasta de Azur mai buna decat cea basca. Glamour corespunde unui fenomen care supercompenseaza o copilarie sovietica lipsita de toate. Oricine a fost in vestul Europei va recunoaste ca un glamour cu un caracter atat de masiv nu se intalneste decat in Rusia. De ce in Europa oamenii care doresc sa circule in oras cu masina isi cumpara automobile mici, in timp ce in Rusia se circula in enorme 4x4? Ce este mai glamour decat un Range Rover cu o blonda la volan? Exista si in Rusia problema parcarii si a ambuteiajelor, dar interesul de a avea o masina nu este de a se deplasa, ci de a se afisa statutul social. Iar politistii de la circulatie, evident, nu se nelinistesc din cauza sigurantei pe sosele si de propriul lor prestigiu pe care il afirma oprind fara motiv orice reprezentant al castelor inferioare. Din acelasi motiv, domnisoara imbracata ultima moda, care isi etaleaza buricul ornat cu un piercing de doua carate, pretinde statutul de amanta de oligarh, si nu de nefericita vanzatoare de placeri care isi rotunjeste veniturile in localurile de noapte. Situatia rezida din faptul ca regulile jocului politic se schimba fara incetare.

Zapada de vara pentru elitaIntr-un oras celebru pentru iernile sale aspre, zapada artificiala de vara a devenit ultimul capriciu de lux al unei mici elite a bogatasilor moscoviti. Industria sectorului evoca diversi clienti, "foarte bogati, in majoritate oameni de afaceri", care au cheltuit peste 200.000 euro in regiunea Moscova pentru a achizitiona ultimul accesoriu la moda: o "camera cu zapada", alimentata si vara de un sistem de fabricare a zapezii artificiale. Doua centre de intretinere a sanatatii din capitala rusa au instalat astfel de "camere cu zapada", succesul tinand de o veche traditie rusa mereu in voga, potrivit careia trebuie sa te arunci gol in zapada iesind din faimoasele "bania", echivalenul saunelor.

La Moscova s-a inaugurat recent o alta atractie – o imensa panta de schi artificiala, care va functiona tot anul si prezentata ca fiind cea mai mare din Europa, cu 360 metri lungime. Pentru acoperirea partiei destinate schiorilor nerabdatori sa mai astepte iarna, sunt necesare 4.000 tone de zapada artificiala. Bugetul zapezii este de 10 milioane de euro si se afla in curs realizarea altor trei partii de schi.

Pasiunea iahturilorPentru miliardarii rusi este o obligatie – costisitoare, adevarat – sa detina cateva ambarcatiuni de talie. Un iaht de 40 m este meschin. Cu panze sau cu motor, nu conteaza, totul este sa fie mai mare decat cel al vecinului de ponton.

Miliardarul Roman Abramovici, omul de afaceri care traieste la Londra si a devenit celebru dupa ce a achizitionat clubul englez de fotbal Chelsea, este criticat de presa din Rusia din cauza sumelor uriase cheltuite pentru iahturile sale. In vara a alocat o suma de 135 de milioane de dolari, presa rusa estimand ca ar fi putut-o folosi pentru a hrani sase luni cei 60.000 de locuitori ai Ciuhotkai, regiunea din Siberia unde este guvernator. Surd la durerea umana, Abramovici si-a echipat Pelorus (115 m) cu un minisubmarin, pentru a fugi in cazul unui atentat. Iahturile lui figureaza printre cele 10 cele mai mari iahturi de lux din lume. In iunie, Pelorus era ancorat in largul apelor Germaniei, in apropiere de Lubeck, pentru Cupa mondiala. Oligarhul a trimis la Moscova "Le Grand Bleu", 108 m, oferindu-l lui Evgheni svidler, presedintele Sibneft, asociat si prieten cu Abramovici, un cadou evaluat la 114 milioane de dolari. Un cadou otravit sustin unii, avand in vedere ca anual intretinerea costa o zecime din pret. Plus ca se ivesc si alte probleme tehnice. Marele Albastru este prea mare pentru portul Saint-Tropez sau pentru cel din Monaco.

Abramovici are multe ambarcatiuni, declara un lup de mare cunoscator al afacerilor rusilor. "Ce vreti sa faca? Conserve? Placerea suprema nu este sa navigheze, ci sa comande un nou iaht, desigur din ce in ce mai luxos."Cand ai o vila pe Coasta de Azur, o resedinta in Rubliovka (cartierul sic si scump din Moscova), un Ferrari, un iaht in Port Hercule (Monaco) si cornul abundentei nu seaca, pentru a cheltui lichiditatile trebuie sa ai un iaht si la Moscova. Problema oligarhilor din Rusia este ca sezonul navigabil este scurt, adancimea apei insuficienta si marile ambarcatiuni raman la ancora si imbogatesc patronii de iaht-cluburi. Pentru ca detinatorii de iahturi de lux sa se bucure de aer curat la bordul jucariilor lor, Roman Trotenko, alias "oligarhul placerii", a creat un festival nautic pe Moskva. Anul acesta, toti participantii au trebuit sa se imbrace in alb, dar, printre cei 2.000 de privilegiati care au asistat la acest eveniment monden acompaniat de un concert al grupului Scorpions, adevaratii proprietari de iahturi au fost rari, intre care Vladimir Jirinovski, bancherul Alexander Pliuscenko, mecena Alimian Toktakunov sau cineastul Fiodor Bondarciuk.

Oligarhii fac jocul KremlinuluiIn urma cu doi ani, Nezavisimaia Gazeta scria ca aproape jumatate din economia Rusiei este controlata de 7 indivizi, toti apropiati ai presedintelui Putin. Aparitia noii clase de oligarhi este o ironie avand in vedere ca Putin a ajuns la putere promitand ca va limita influenta primilor oligarhi, cei care au facut averi uriase in timpul privatizarilor dubioase din primii ani de dupa caderea comunismului. Un numar redus de persoane controleaza sectoare vaste ale economiei ruse, iar elita de afaceri si cea politica, aflata la varful puterii, sunt in crestere. Prima generatie de oligarhi a facut avere prin privatizare, a doua se imbogateste prin nationalizare.

Arsenal, la mana lui Usmanov?Miliardarul si mecena rus uzbecul Aliser Usmanov a anuntat ca doreste sa obtina o minoritate de blocaj la clubul de fotbal englez Arsenal, unde controleaza 21% din actiuni. "Am facut o investitie strategica de portofoliu, ceea ce imi va permite sa detin o minoritate de blocaj si voi astepta linistit cresterea pretului." Usmanov si asociatul sau Farhad Moshiri au achizitionat la finele lunii august, contra 75 milioane de lire sterline, 14,58% din club via Red and White, un vehicul de investitii ad-hoc. Societatea Red and White, controlata de miliardar, a devenit la 18 septembrie al doilea actionar al clubului englez, detinand 21% din actiuni. Usmanov este al doilea oligarh rus care se intereseaza de fotbalul britanic. Miliardarul Roman Abramovici, omul cel mai bogat din Rusia, a devenit in 2003 proprietarul altului club londonez, Chelsea. Usmanov este un magnat al gazului si otelului, detinatorul unei averi estimate de Forbes la 5,5 miliarde de dolari si un apropiat al presedintelui Vladimir Putin.

Siskanov, refuzat in GermaniaLiga germana de fotbal a anuntat ca va vota contra proiectului omului rus de afaceri Atlan siskanov de a investi 20 de milioane de euro in capitalul clubului din Iena. "Statutul Ligii interzice ca un partener minoritar in capitalul unui club sa participe la mecanismele de decizie, in special in materie de transfer si de personal." siskanov, care a facut avere in imobiliare si materii prime, doreste achizitionarea a 49% din clubul din fosta RDG prin intermediul societatii Alpha Grup Invest Corporation si revendica postul de copresedinte in schimbul celor 20 de milioane de euro.

Nebuni dupa lacul ComoLacul Como, din Italia, a devenit tinta superbogatilor Rusiei, care se ingramadesc sa achizitioneze vilele exclusiviste. Linistita oaza dintre munti, de multa vreme paradisul aristocratiei italiene si refugiu pentru celebritati din lumea intreaga, ca Winston Churchill, regii Romaniei, J.F.K. sau Marlene Dietrich, este invadata acum de rusi, spre nemultumirea localnicilor. Achizitiile imobiliare ale miliardarilor rusi au creat tensiune in zona, presa amintind chiar scandaluri legate de afacerile imobiliare ai caror beneficiari sunt noii imbogatiti din Rusia. Dupa decenii in care lacul Como a primit numai elite din toate colturile lumii, astazi a venit invazia rusilor. In restaurante, pocnind din degetele incarcate cu inele, rusii, insotiti de fete frumoase, incaltate cu pantofi cu tocuri aurite si imbracate in minirochite de leopard pentru a le inveseli petrecerile, cer tot ce este mai scump, comanda flori rare care sunt aduse cu jet-uri private. Rusii vin plini de bani si nu au nici o intentie sa invete ceva maniere sau cultura, declara angajatii acestor localuri. Se uita in meniuri si comanda la intamplare fara a se bucura de gustul vreunei delicatese. Exista totusi agentii imobiliare care refuza sa vanda rusilor, dar nu se rezolva nimic. Dupa un deceniu in care au colonizat Riviera, a venit randul lacului Como.

Irezistibila LondraIn capitala britanica, unde numerosi miliardari ai planetei detin o resedinta, bogatia este o valoare care se afla in continua crestere. Ostentativ, daca este posibil. Ingrijoratorii sovietici, care in jurul anilor ‘30 cumparau cladiri diplomatice, s-au transformat in rusi prodigiosi care, ca si arabii inaintea lor, aduc in Occident miliardele pe care le primesc in schimbul materiilor lor prime. Cel mai bogat om din Rusia, Roman Abramovici, proprietarul clubului Chelsea, detine mai multe case in Marea Britanie, fiind considerat ca a doua avere britanica, dupa Mittal, dar are resedinte si in Rusia, si in Franta, iar pozitia sa oficiala, exprimata de asistentii de la Moscova, este ca traieste in Rusia si nu vine in regat decat pentru meciuri.

Industria franceza a luxuluiComitetul Colbert, care reuneste 70 de case de lux din Franta, se va afla la Moscova in decembrie pentru a celebra si intari legaturile ce unesc de trei secole luxul francez si Rusia, piata considerata "strategica si promitatoare". Vor fi prezenti peste 40 de presedinti ai societatilor membre ale Comitetului – moda, bijuterii, parfumuri, arta interioara. Anul 2007 este apreciat ca fiind extraordinar din punctul de vedere al firmelor franceze de lux, numeroase buticuri continuand sa isi faca aparitia la Moscova.

Sursa: Romania libera, Gabriela Anghel