Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.10.2007

Moldova reia exportul productiei vinicole in Rusia

Începând cu ziua de astăzi, „Moldova-vin”  a început eliberarea mărcilor comerciale necesare pentru exportul producţiei vinicole, companiilor care au obţinut autorizarea corespunzătoare a „Rospotrebnadzor”-ului. Marţi, în cadrul conferinţei de presă la Chişinău directorul general al Agenţiei agroindustriale „Moldova-vin” Valeriu Mironescu  a precizat că după plasarea mărcilor pe producţia vinicolă, aceasta poate fi încărcată pentru exportul în Rusia prin punctele vamale selectate.

Valeriu Mironescu, a declarat, ca preţurile la producţia vinicolă moldovenească după reluarea exportului în Rusia vor fi mai înalte, decât cele dinaintea interzicerii livrărilor la finele lunii martie 2006.

Potrivit lui, majorarea preţului se explică prin faptul că Moldova va livra în Rusia numai producţie vinicolă de calitate înaltă. Dreptul de reluare a exportului în Rusia a producţiei vinicole moldoveneşti în prezent l-au obţinut deocamdată 14 companii, ce activează în Moldova. Se prevede că, în timpul apropiat, autorizaţia „Rospotrebnadzor”-ului o vor obţine încă 5 companii vinicole, care aparţin statului şi sunt printre cei mai renumiţi producători. Sursele de la „Moldova-vin” au amintit că toată producţia vinicolă exportată în Rusia urmează a fi marcată cu mărcile comerciale de stat, pe care „Moldova-vin” a început să le elibereze, începând cu ziua de marţi prin intermediul întreprinderii de stat „Centrul de evidenţă a circulaţiei alcoolului etilic şi producţiei alcoolice”. Marca comercială de stat are 12 nivele de securitate şi ştrih-coduri cu 13 de semne, cu ajutorul căruia, orice consumator, intrând pe site-ul www.vinmoldova.org, poate verifica datele despre vin, producător, lotul de producţie. Până în prezent companiile vinicole moldoveneşti, selectate de „Rospotrebnadzor”, au obţinut avize sanitar-epidemiologice pentru 290 mostre de producţie vinicolă, cărora le-a fost permisă livrarea pe teritoriul Rusiei.

Republica Moldova exporta în Rusia circa 80% din totalul producţiei sale de vin.

Conform unor estimări, pierderile înregistrate de industria vinicolă moldovenească în urma închiderii accesului pe piaţa rusă depăşesc suma de 100 milioane de dolari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus