Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2007

Vladimir Voronin, a dat aprecieri rezultatelor Summit-ului CSI si a vizitei la Dusanbe

Într-un interviu acordat postului de televiziune Moldova 1 Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a dat aprecieri rezultatelor Summit-ului CSI şi a vizitei la Duşanbe în ansamblu, relatează Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova 

Şeful statului a remarcat nivelul înalt al organizării reuniunii de către autorităţile din Tadjikistan, precum şi caracterul eficient al discuţiilor purtate în cadrul acesteia.

Vladimir Voronin a subliniat importanţa semnării Concepţiei de dezvoltare a Comunităţii Statelor Independente, subliniind că  documentul în cauză răspunde la întrebarea a fi sau a nu fi CSI. Odată cu adoptarea acestui document, discuţiile despre viitorul CSI trebuie excluse de pe ordinea de zi, a menţionat şeful statului.

Dacă vom manifesta responsabilitate şi voinţă politică în realizarea Concepţiei, ţările membre ale CSI ar putea profita din plin de multiplele beneficii, avînd în vedere piaţa imensă din acest spaţiu, relaţiile tradiţionale existente, precum şi similitudinea problemelor cu care se confruntă ţările noastre, a relevat Preşedintele.

Şeful statului a mai accentuat că participarea Republicii Moldova la realizarea Concepţiei de dezvoltare CSI, preponderent la compartimentul ei economic, se va corela foarte bine cu aspiraţiile de integrare europeană ale ţării noastre. Vladimir Voronin a ţinut să menţioneze avantajele economice pe care le prezintă realizarea Concepţiei în cauză pentru Republica Moldova din perspectiva  îmbinării preferenţelor economice din spaţiul CSI cu cele din UE.

Şeful statului a mai precizat că, din punct de vedere politic,  Republica Moldova va participa la activităţile din cadrul Comunităţii Statelor Independente cu respectarea întocmai a tuturor angajamentelor internaţionale asumate de ţara noastră.

Preşedintele a mai evidenţiat însemnătatea dialogului purtat în cadrul Summit-ului CSI cu omologi din statele membre, menţionînd că în prim-planul discuţiilor avute a figurat problematica cooperării economice.

Vladimir Voronin a afirmat că dimensiunea economică a relaţiilor bilaterale s-a aflat şi pe agenda discuţiilor purtate cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Astfel, potrivit spuselor şefului statului, s-a convenit asupra reluării în cel mai scurt timp a exportului de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusească.

Preşedintele a mai anunţat că a discutat cu Vladimir Putin şi despre perspectivele reglementării transnistrene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus