Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2007

ANRE a cerut furnizorilor de energie electrica sa respecte intocmai procedura legala de deconectare a consumatorilor de la retea

ANRE  a cerut furnizorilor de energie electrica sa  respecte intocmai procedura legala de deconectare a consumatorilor de la retea

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a cerut furnizorilor de energie electrică să respecte întocmai procedura legală de deconectare a consumatorilor de la reţea, prevăzută pentru cazurile în care aceştia nu achită în termenul stabilit plăţile pentru energia consumată, şi să nu admită încălcări ale drepturilor acestor consumatori, relateză Serviciul de presă al ANRE. 

Solicitarea a fost făcută în cadrul unei şedinţe, convocate vineri, 5 octombrie, de conducerea ANRE, cu participarea factorilor de decizie ai reţelelor de distribuţie a energiei electrice (RED), în legătură cu creşterea numărului de petiţii ale consumatorilor, în care aceştia contestă legalitatea deconectării lor de la reţea pentru neachitarea în termen a plăţilor pentru energia consumată.

Nicolae Triboi, director al ANRE, a cerut furnizorilor de energie să întreprindă măsuri suplimentare pentru informarea tuturor consumatorilor privind procedura de deconectare a acestora de la reţea în cazul de neachitare în termen a facturilor. Totodată, el a  atenţionat furnizorii asupra faptului că aceştia au dreptul să deconecteze consumatorul de la reţea, pentru neachitarea facturii, numai după expirarea termenului de zece zile calendaristice de la data limită indicată în factură şi nicidecum de la data emiterii sau expedierii acesteia. În acelaşi timp, furnizorilor li s-a solicitat să examineze minuţios cazurile de neachitare în termen a plăţilor pentru energia consumată şi să ia decizia de deconectare de la reţea a unui sau altui consumator şi în funcţie de natura cauzelor de neachitare în termen a facturilor. 

Amintim că, începând cu 1 august 2007, RED – urile aplică formulare-model noi ale facturilor de plată pentru energia furnizată consumatorilor, formulare aprobate printr-o hotărâre a Consiliului de administraţie al ANRE. Noile formulare conţin un aviz de preîntâmpinare a consumatorilor, prin care sunt preveniţi că în cazul neachitării facturii, în decurs de zece zile calendaristice de la data limită de achitare indicată în ea, aceştia vor fi deconectaţi de la reţea, fără avertizări suplimentare. Anterior, în asemenea cazuri, după expirarea termenului limită de achitare, furnizorii expediau răuplatnicilor, prin scrisori recomandate, avize speciale de deconectare, prin care aceştia erau avertizaţi suplimentar despre necesitatea achitării în termen a consumului de energie.  Această procedură implica cheltuieli mari, care iniţial erau suportate de furnizori, iar ulterior plătite de către toţi consumatorii de energie electrică.  Conform Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat de Guvern, furnizorul este în drept să deconecteze de la reţea consumatorul casnic, în cazul în care acesta nu achită, în decurs de zece zile calendaristice de la data-limită indicată în factură, plata pentru energia consumată. După achitarea plăţii corespunzătoare, consumatorul are dreptul să solicite furnizorului reconectarea la reţea, iar ultimul este obligat să execute lucrarea dată în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi de achitare de către consumator a plăţii pentru  reconectare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus