Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.10.2007

Bugetul public national pentru anul 2008 poarta „un caracter social pronuntat”

Bugetul public national pentru anul 2008 poarta „un caracter social pronuntat”

Bugetul public naţional pentru anul 2008 poartă „un caracter social pronunţat”, ponderea cheltuielilor de ordin social ridicându-se la  68,4% din totalul cheltuielilor, pe fondul creşterii cu 53 la sută a  investiţiilor capitale, a declarat ministrul Finanţelor  Mihai Pop în cadrul şedinţei Clubului presei economice.

Cheltuielile  totale ale  bugetului public naţional sunt estimate la 23 miliarde 792,6 milioane de lei, cu 21,2% mai mult decât cheltuielile aprobate pe anul 2007. Cheltuielile sociale includ, în fond, bugetul asigurărilor obligatorii medicale,  bugetul asigurărilor de stat şi cheltuielile salariale.

Pentru majorarea salariului, în anul 2008 se prevede să fie alocate suplimentar 1 miliard 161,9 milioane de lei. Totodată, calculul necesarului pentru cheltuieli de personal pe instituţiile finanţate de la bugetul de stat a fost evaluat cu o reducere de 2,5 la sută, care urmează să fie acoperită din contul optimizării structurii personalului. Fondul de salarii în acest an este de 4,3 milioane de lei, în timp ce pentru anul 2008 se prevede o creştere cu 1 miliard. Pentru achitarea primelor de asigurare obligatorie medicală a categoriilor de personal asigurate din contul statului pe anul viitor sunt prevăzute 1 miliard 488,2 milioane de lei, în creştere cu 23,6% faţă de anul 2007.

În  anul viitor, pentru investiţii capitale în construcţii de la bugetul de stat vor fi direcţionate 1 miliard 158,5 milioane de lei, cu 53% mai mult decât cifra aprobată pentru 2007. Ministrul Finanţelor a spus însă că sumele nevalorificate din investiţiile sociale nu vor fi trecute pe altă perioadă .

În prezent se discută mai multe variante de modificare a contribuţiilor sociale.”Una din propuneri este scăderea graduală a cotei cu un punct procentual anual, însă vom putea vorbi de varianta definitivă în primăvară, când va fi aprobat cadrul de cheltuieli”, a spus ministrul. 

Întrebat fiind dacă leul ar putea să se aprecieze până la nivelul de 10,0-10,5 lei pe dolar, Mihai Pop s-a arătat convins că nu se va reveni la acest curs. Totodată ministrul a spus că, în fine, cursul este dictat de piaţă şi nu de Guvern sau Banca Naţională. Sunt şi alte motive ale aprecierii leului, decât  transferurile de valută parvenite de la cetăţenii Republicii Moldova, care muncesc peste hotare, în primul rând investiţiile şi procurările de monedă naţională de către străini. Guvernul prognozează pentru 2008 un curs de 12,2 lei pe dolar.

În alt context, ministrul a menţionat că  în bugetul pe anul 2008 sunt incluse venituri de la executarea legii privind legalizarea capitalului în sumă de 295 milioane lei, cifră pe care a apreciat-o drept optimistă.

Referindu-se  la politica fiscală pentru anul 2008, ministrul Pop a menţionat că aceasta a fost „modificată considerabil”, referindu-se în context la cota „0” pe profitul nedistribuit, trecerea de la 3 la 2 grile de impozitare a veniturilor persoanelor fizice şi reducerea de la 20% la 18% a cotei maxime, majorarea limitei venitului impozabil la care se aplică prima cotă de la 21 000 la 25 200.. O noutate este politica fiscală la impozitarea ţigărilor, care se va face în funcţie de preţul maxim de piaţă.

Referindu-se la propunerea recentă a Ministerului Transportului de a majora accizele la benzină şi motorină, ministrul a declarat că propunerea se discută, dar nu a fost luată o decizie finală. Una din variante este de a mări accizele cu 500 de lei, ceea ce ar conduce la o scumpire a benzinei cu 30-35 bani pe litru, însă o decizie finală nu a fost deocamdată adoptată.

Ministrul Finanţelor a afirmat că necesităţile de cheltuieli atât de la bugetul de stat, cât şi de la celelalte  componente ale bugetului public naţional depăeşc cu mult cadrul de resurse disponibil.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus