Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.10.2007

Presedintele Republicii Moldova a participat la reuniunea Consiliului Sefilor de Stat din CSI

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la reuniunea Consiliului Şefilor de Stat din CSI, care s-a desfăşurat în capitala Republicii Tadjikistan, oraşul Duşanbe, relatează Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova.

Vladimir Voronin  a participat la şedinţele, în format restrîns şi extins, ale Consiliului Şefilor de Stat din CSI, în cadrul cărora au fost examinate cele peste  20 de chestiuni incluse în ordinea de zi a summit-ului.

Partea moldovenească a semnat, cu unele rezerve ce ţin de respectarea obligaţiilor internaţionale ale Republicii Moldova şi a legislaţiei naţionale, decizia cu privire la Concepţia dezvoltării Comunităţii Statelor Independente şi Planul acţiunilor de bază privind implementarea acesteia.

Delegaţia ţării noastre a mai semnat, cu aceleaşi rezerve, Programul interstatal al măsurilor comune de combatere a criminalităţii pe anii 2008-2010; Programul de colaborare a statelor-membre ale CSI în domeniul combaterii circulaţiei ilicite a substanţelor narcotice şi psihotrope şi a precursorilor pe anii 2008-2010; Programul de colaborare a statelor-membre ale CSI în combaterea terorismului şi altor manifestări violente de extremism pe anii 2008-2010.   

Republica Moldova a semnat, de asemenea, Declaraţia cu privire la pregătirea pentru sărbătorirea celei de-a 65-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei şi Declaraţia Consiliului Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe.  

În cadrul summit-ului a mai fost semnată hotărîrea cu privire la elaborarea propunerilor privind cooperarea în domeniul politicii coordonate de transport a statelor-membre ale CSI. 

Participanţii la reuniune au acceptat propunerea Federaţiei Ruse privind numirea lui Serghei Lebedev în funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv, Secretar Executiv al CSI. Vladimir Ruşailo, care a exercitat această funcţie pînă în prezent, a fost decorat cu distincţia supremă a Comunităţii Statelor Independente - „Pociotnîi Znak SNG”. 

Cu aceeaşi distincţie a fost decorat şi Preşedintele Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon. Şeful statului tadjik a fost felicitat cu prilejul împlinirii a 55 de ani, eveniment care a coincis cu reuniunea la nivel înalt a CSI.  

Participanţii la reuniune au stabilit că următorul summit CSI se va desfăşura în capitala Republicii Kîrgîzstan, Bişkek, în luna septembrie 2008.

 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus