Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-10-03/2481-2481.html
Data: Oct 3, 2007 (21:18)

Andrei Stratan, Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, a rostit un discurs de la tribuna Adunarii Generale a ONU

La 1 octombrie 2007, în cadrul participării la Segmentul Înalt al sesiunii a 62-a a Adunării Generale a ONU (New York), domnul Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a rostit un discurs de la tribuna Adunării Generale. În alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a referit la o serie de probleme actuale ce preocupă comunitatea internaţională, între acestea fiind procesul globalizării, schimbarea climei, combaterea terorismului internaţional, edificarea unui sistem eficient de securitate şi control al armamentului. De asemenea, a fost exprimat sprijinul Republicii Moldova, inclusiv în calitatea sa de membru şi preşedinte ale unor organe elective ale ONU, pentru reforma Naţiunilor Unite, îndeosebi în vederea revitalizării Adunării Generale, extinderea Consiliului de Securitate şi eficientizarea Consiliului Economic şi Social şi Secretariatului ONU, relatează Serviciul de presă al MAEIE.

În intervenţia sa Viceprim-ministrul a abordat şi subiecte de interes major pentru Republica Moldova, un accent deosebit fiind pus pe problemele legate de soluţionarea conflictului transnistrean, care rămâne a fi un obstacol în promovarea reformelor şi asigurarea dezvoltării social-economice a ţării. Oficialul moldovean a accentuat faptul că procesul de reglementare a acestui conflict, cu impact  asupra securităţii regionale, trebuie să continue prin negocieri în formatul „5+2”  în scopul stabilirii unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, bazat pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În acest context, a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu neîndeplinirea  de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul din anul 1999, fapt care împiedică ratificarea şi punerea în aplicare a Tratatului FACE Adaptat.

De asemenea, domnul Andrei Stratan a salutat menţinerea pe agenda sesiunii actuale a punctului dedicat “conflictelor de durată din spaţiul GUAM şi implicaţiile acestora  asupra păcii, securităţii internaţionale şi dezvoltării”, exprimând în acelaşi timp speranţa că acestuia îi va fi acordată o atenţie sporită.

Pe linie bilaterală, în timpul vizitei la New York, oficialul moldovean a mai avut întrevederi cu miniştrii de externe ai Principatului Liechtenstein şi Irlandei şi asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru probleme eurasiatice.  Totodată, Viceprim-ministrul a participat la Evenimentul Tratatelor în cadrul căruia a fost depus instrumentul de aderare a Republicii Moldova la Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.