Trimite e-mail | Printeaza
01.10.2007

Comunicat de presa

Experţii Corporaţiei Provocările Mileniului din SUA /CPM/, aflaţi într-o vizită de documentare în ţara noastră, au apreciat înalt procesul de elaborare a analizei constrîngerilor în dezvoltarea economică şi a analizei sectoriale. Concluziile la care s-a ajuns în urma celor două analize vor contribui esenţial la ghidarea actualei etape de elaborare a proiectelor propriu-zise, precum şi la cea ulterioară de definitivare a propunerii de ţară, a apreciat Christopher Williams, directorul de ţară din partea Corporaţiei Provocările Mileniului, în cadrul unei întrevederi cu coordonatorul naţional al activităţilor de elaborare a Programului de asistenţă completă Compact, Zinaida Grecianîi, prim-viceprim-ministru.

În acelaşi context, expertul CPM, Virginia Seitz, a accentuat că acordarea unei atenţii sporite aspectelor sociale şi de mediu în procesul consultativ va contribui substanţial atît la succesul etapei de elaborare, cît şi al celei de implementare a Programului Compact.

La rîndul său, prim-viceprim-ministrul Zinaida Grecianîi le-a mulţumit experţilor americani pentru suportul acordat echipei de elaborare a propunerii de ţară şi a dat asigurări că executivul va facilita la maximum această activitate importantă.

Potrivit Valentinei Badrajan, conducătorul echipei de elaborare a Programului Compact, la moment, sunt organizate un şir de consultări şi discuţii cu părţile cointeresate pentru elucidarea tuturor aspectelor necesare pentru definitivarea constrîngerilor critice în dezvoltarea economică, identificate în cadrul procesului consultativ. Aceste constrîngeri se referă, în principal, la infrastructură şi mediul de afaceri. 

Procesul de elaborare şi definitivare a propunerii de ţară este orientat spre identificarea, prin dialog şi consultaţii ample cu publicul larg şi experţii în domeniu, a componentelor de program.

Semnarea cu CPM a acordului de asistenţă pentru realizarea Programului Compact va permite implementarea unor proiecte ce vor contribui la înlăturarea barierelor majore ce împiedică investiţiile private locale şi străine, de care depinde creşterea economică şi reducerea sărăciei.

Republica Moldova a devenit eligibilă pentru fondurile depline ale CPM la 8 noiembrie 2006. La moment, ţara noastră beneficiază de asistenţă în valoare de 24,7 mln de dolari pentru implementarea Programului Preliminar de Ţară. (www.mca.gov.md)

CPM este un program inovator de asistenţă al Guvernului SUA care prevede acordarea de sprijin financiar ţărilor eligibile, cu scopul reducerii sărăciei prin asigurarea creşterii economice. Ţările eligibile sunt selectate după 17 indicatori ce reflectă nivelul de performanţă în asemenea domenii ca: buna guvernare, investiţiile în capitalul uman, încurajarea libertăţii economice etc.

Pentru detalii:Grigore Brînză, consultant comunicare Tel.: 25 03 80www.mca.gov.md

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus