Trimite e-mail | Printeaza
01.10.2007

Serviciul de presa al Guvernului Republicii Moldova

Atenuarea consecinţelor secetei din anul curent, precum şi implementarea Planului de Acţiuni Moldova-UE a constituit subiectul discuţiilor dintre Prim-ministrul Vasile Tarlev şi ambasadorii statelor UE, acreditaţi la Chişinău.

Prim-ministrul a informat audienţa despre acţiunile întreprinse de Guvern în vederea diminuării consecinţelor nefaste provocate de secetă. În special Premierul s-a referit la acordarea subvenţiilor producătorilor agricoli pentru desfăşurarea lucrărilor agricole de toamnă, precum şi la repartizarea ajutoarelor umanitare în formă de seminţe. De asemenea Premierul a remarcat înţelegerea la care s-a ajuns cu băncile comerciale de a nu penaliza producătorii agricoli şi de a semna cu ei planuri individuale de restructurare a creditelor acordate.

Vasile Tarlev a adus mulţumiri tuturor statelor care au acordat şi vor acorda ajutor ţării noastre în depăşirea problemelor legate de secetă şi a solicitat susţinere în crearea unor linii noi de creditare preferenţială în agricultură, fapt care va conduce la modernizarea şi relansarea sectorului agricol din Moldova.

În altă ordine de idei Şeful Cabinetului de Miniştri a abordat problematica implementării Planului de Acţiuni Moldova - Uniunea Europeană. Vasile Tarlev a informat că Guvernul este preocupat de implementarea calitativă a prevederilor acestui document.

Totodată Domnul Tarlev a solicitat recomandările ambasadorilor europeni asupra măsurilor necesare de întreprins suplimentar pentru a corespunde cerinţelor europene şi de a obţine un cadru juridic mai avansat al relaţiilor cu UE după finalizarea planului de acţiuni menţionat.

O atenţie sporită Şeful Executivului a acordat problemei simplificării regimului de vize cu Uniunea Europeană. „Cu extinderea Uniunii Europene s-au creat mari probleme privind circulaţia cetăţenilor Moldovei în spaţiul european şi Guvernul nu poate fi indiferent faţă de această problemă. Practic a fost impusă o cortină de fier la hotar cu România, iar cetăţenii Moldovei, cu viziuni proeuropene, sînt impuşi să obţină viză pentru statele UE în condiţii dezavantajoase. Unde este logica?”, a menţionat Vasile Tarlev.

Premierul a subliniat că extinderea ambasadei României şi dublarea numărului de angajaţi nu va soluţiona problema. Prim-ministru a optat pentru simplificarea la maximum a regimului de vize, inclusiv şi tranzitare pentru moldovenii ce doresc să se deplaseze în UE, precum şi acordarea lor gratuită. 

Petr Kypr, ambasadorul Republicii Cehe în Moldova a salutat acţiunile întreprinse de Guvernul Moldovei în direcţia integrării europene, menţionînd că acestea sînt susţinute şi încurajate de Comisia Europeană.

În finalul întrevederii Vasile Tarlev a exprimat mulţumiri diplomaţilor pentru acordul de a se întîlni şi a lansat iniţiativa organizării mai frecvente a unor asemenea întrevederi, propunere salutată de ambasadori.

2007-09-28 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus