Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.09.2007

Cotidianul: PF Daniel a “impacat” mitropolitii de la Chisinau

Cotidianul: PF Daniel a “impacat” mitropolitii de la Chisinau

La ceremonia de intronizare a noului Patriarh vor participa atit IPS Vladimir, mitropolitul de la Chisinau subordonat Patriarhiei de la Moscova, cit si IPS Petru, mitropolitul subordonat Bucurestiului.

Prezenta ambilor mitropoliti la acelasi eveniment este considerata semnul unei reconcilieri intre Patriarhiile de la Bucuresti si Moscova, atita vreme cit Mitropolia Basarabiei, reactivata la Chisinau in 2002 de BOR, a constituit pina acum simburele unei mari discordii intre cele doua biserici. Imbunatatirea relatiilor cu Moscova s-a simtit de acum citeva saptamini, cind IPS Kirill, mitropolitul de Smolensk si responsabilul cu relatiile externe al Patriarhiei moscovite, a participat la Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu. Acesta s-a aratat sceptic cu privire la sansele ecumenismului si nu a stat pina la finalul evenimentului, insa restul reprezentantilor rusi la Adunare si-au insusit, dupa amendamentele aduse, continutul documentului final.

Din partea Patriarhiei de la Moscova, in afara de IPS Vladimir, cel care conduce Mitropolia Moldovei, de la Chisinau, va mai veni IPS Filaret, mitropolit de Minsk si Bielorusia, precum si alti trei protoierei. Si din partea Vaticanului va participa o delegatie, in frunte cu cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, care a fost si in urma cu trei saptamini la Sibiu, si cardinalul Karl Lehmann. Din partea Bisericii Greciei va fi o delegatie de circa 10 persoane, iar numarul total al delegatilor se ridica la 90, din care 56 au rangul de episcopi. Ceremonia de intronizare va incepe la ora 10.30, dupa Sfinta Liturghie. Printre invitatii la intronizare se mai numara presedintele Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, premierul Calin Popescu Tariceanu si regele Mihai, impreuna cu familia regala.

Intronizarea va incepe cu un Te Deum, urmat de citirea Gramatei Sfintului Sinod, de inminarea insemnelor patriarhale si de asezarea pe tronul patriarhal. Mitropolitul Laurentiu al Ardealului va tine un discurs in numele Sfintului Sinod, urmat de cuvintul Patriarhului ales, Preafericitului Daniel. Urmeaza semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei, de la 11.30, si o sedinta solemna a Sfintului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare, in Aula Palatului Patriarhiei, la care Patriarhul va purta pentru prima oara vesmintele specifice, de culoare alba. In incheierea intronizarii, de la 16.30, este programata decorarea noului Patriarh de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce, la Palatul Cotroceni. Din momentul intronizarii, Patriarhul devine si loctiilor de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pina la alegerile care vor avea loc pentru aceasta functie pe 28 noiembrie. (Mirela Corlatan)

Basescu il apreciaza pe Preafericitul DanielSeful statului a declarat ieri, la Radio Romania Actualitati, ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a iesit intarita din alegerea noului Patriarh. Basescu este de parere ca mai ales virsta Preafericitului Daniel il indreptateste sa creada ca se va intari comunicarea cu Biserica Catolica. O alta speranta a sa este ca BOR va putea lucra pentru ca biserica europeana crestina sa se implice pentru a fi un factor de mediere cu alte culturi. Despre Teoctist a spus ca "a avut marele merit ca a tinut BOR unita, ca a depus eforturi pentru recuperarea patrimoniului Bisericii si mai ales ca a stimulat constructia de locasuri de cult. Daca privim la ceea ce au facut Patriarhul Teoctist si BOR pentru romanii din Moldova, oamenii politici ar trebui sa recunoasca faptul ca au facut mult mai putin". Seful statului asteapta ca biserica europeana crestina, inclusiv BOR, sub obladuirea PF Daniel, sa se implice in dialogul cu lumea musulmana. Argumentul sau a fost ca "oamenii politici au esuat in acest dialog" si de aceea "dialogul intre religii este unul dintre mijloacele de a comunica cu lumea araba". In opinia sa, "acolo sint probleme foarte dificile, pe care este evident ca oamenii politici nu au acum solutii sa le rezolve". Personalitatile politice "au mari dificultati de comunicare cu lumea musulmana'', a apreciat Traian Basescu. (Cristian Oprea)

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus