Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-09-29/2427-2427.html
Data: Sep 29, 2007 (12:30)

Moldova va prelua presedintia CEFTA de la 1 ianuarie 2008

Republica Moldova va prelua presedintia CEFTA 2006 de la 1 ianuarie 2008. Decizia in cauza a fost luata la I-a Reuniune ministeriala a Comitetului Mixt CEFTA 2006, desfasurat la Ohrid (Macedonia), pe 28 Septembrie 2007. La reuniunea tarilor semnatare a Acordului de comert liber pentru Europa Centrala, CEFTA 2006, participa Ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon.

Scopul de baza a reuniunii in cauza este crearea unei baze legale pentru implementarea CEFTA 2006, care inlocuieste Acordul de comert liber pentru Europa Centrala (CEFTA) incheiat in 1992 si acordurile bilaterale de comert liber semnate in cadrul pactului de Stabilitate pentru Europe de Sud-Est. CEFTA 2006 este ratificata de Republica Moldova, Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Croatia, Serbia si Kosovo si  prevede anularea tuturor taxelor vamale la import si export, a restrictiilor cantitative si a altor taxe cu efect echivalent in comertul cu produse industriale si majoritatea produselor agroindustriale.

Ministrul Igor Dodon a tinut un discurs in cadrul reuniunii, in care a afirmat ca „Republica Moldova considera prezentul acord drept o realizare importanta si o incurajare extrem de valoroasa pentru fiecare dintre tarile semnatare. CEFTA acorda avantaje si oportunitati unice, creand o platforma de negociere continua  in pentru imbunatatirea cadrului regal regional si anularea barierelor inutile in calea comertului diferite domenii, precum si pentru atingerea obiectivului national de integrare europeana. Salutam participarea reprezentatilor UE la aceasta reuniune si exprimam speranta ca cooperarea in cadrul CEFTA va continua sa fie o prioritate majora a tarilor occidentale in acordarea asistentei tehnice si consultantei.  Cooperarea, atat la nivel politic, cat si economic, este esentiala pentru indeplinirea intereselor comune si pentru consolidarea prosperitatilor regionale. Aceasta va duce la dinamizarea schimburilor comerciale precum si la pregatirea eficienta a fiecarui stat in parte pentru infruntarea presiunilor competitiei de pe urma regionalizarii si globalizarii”.

Participantii primei reuniuni a Comitetului Mixt CEFTA 2006 au aprobat regulamentele si procedurile de functionare a subcomitetelor pe agricultura, evaluarii in vama si regulile de origine si bariere netarifare si tehnice in calea comertului.

Urmatoarea reuniune a CEFTA 2006 va avea loc la nivelul  Prim-ministrilor tarilor semnatare a Acordului la Skopje (Macedonia), pe 29 noiembrie 2007.  In contextul preluarii a presedintiei CEFTA 2006 de catre Republica Moldova, toate reuniunile acestuia in anul 2008 vor avea loc la Chisinau.