Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-09-29/2422-2422.html
Data: Sep 29, 2007 (11:19)

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a decis majorarea ratei de bază cu 2.5 puncte procentuale

În şedinţa din 26 septembrie 2007, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a decis majorarea ratei de bază cu 2.5 puncte procentuale, stabilind-o la nivel de 16.0 la sută.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, majorarea ratei de bază a fost efectuată ca urmare a îngrijorării Băncii Naţionale a Moldovei privind menţinerea indicatorului  inflaţiei în limita de 10 la sută către finele  anului curent  şi denotă faptul că Banca Naţională  a Moldovei este dispusă a utiliza toate instrumentele aflate în arsenalul său pentru a menţine şi a asigura stabilitatea preţurilor.

Progresul privind reducerea inflaţiei în prima jumătate a anului a fost afectat de consecinţele secetei care au provocat o creştere esenţială a preţurilor la produsele alimentare şi au contribuit la majorarea considerabilă a aşteptărilor inflaţioniste.

De asemenea, în anul curent au fost înregistrate  intrări esenţiale de valută străină, Banca Naţională fiind nevoită să intensifice procurările acesteia, fapt ce a condus la majorarea unor indicatori monetari faţă de nivelul programat. Totodată, de menţionat  expansiunea pronunţată a creditelor în economie, în special, a celor  în valută liber convertibilă.

Majorarea ratelor de dobîndă ale Băncii Naţionale a Moldovei a suplimentat o altă măsură de prudenţă a politicii monetare întreprinsă recent de BNM – creşterea treptată a normei de menţinere a rezervelor obligatorii din mijloacele atrase de către bănci în valută liber convertibilă cu 5.0 puncte procentuale.Acţiunile întreprinse urmăresc scopul de a contracara presiunile inflaţioniste şi de a readuce rata inflaţiei  în limitele programate.