Trimite e-mail | Printeaza
28.09.2007

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Cu o vizită de informare a parlamentarilor moldoveni în Suedia, la Stockholm a demarat Proiectul trilateral de consolidare a capacităţii instituţionale a Legislativului Republicii Moldova, derulat în colaborare cu Parlamentele Letoniei şi Suediei cu asistenţa SIDA. Cu această ocazie delegaţia moldovenească, în frunte cu Grigore PETRENCO, Preşedintele Comisiei pentru politica externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova a avut întrevederi cu spicherul Parlamentului suedez Per WESTERBERG, Secretarul General al Parlamentului Anders FORSBERG, Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE Göran LENNMARKER şi alţi deputaţi din Parlamentul suedez. 

Obiectivul primar al Proiectului este de a îmbunătăţi nivelul funcţional al Parlamentului moldovenesc în vederea alinierii la standardele Uniunii Europene. Lansarea Proiectului poate fi tratată drept faza iniţială a unei cooperări trilaterale de lungă durată între Parlamentele Moldovei, Letoniei şi Suediei.

În cadrul vizitei curente la Stockholm, parlamentarii moldoveni şi funcţionarii Aparatului Parlamentului au fost familiarizaţi cu experienţa legislativă a Regatului Suediei, cu procedurile aplicate de Parlamentul suedez în procesul interacţiunii cu instituţiile europene şi naţionale şi cu alte aspecte relevante ale activităţii parlamentare.

Proiectul va continua cu o serie de seminare şi studii organizate la Chişinău şi Riga. Astfel, la solicitarea parlamentarilor moldoveni, experţii suedezi şi letoni vor informa colegii săi de la Chişinău despre metodele de eficientizare a procedurilor legislative şi a modului de realizare a controlului implementării legislaţiei adoptate, precum şi despre căile de consolidare a capacităţii instituţionale în procesul de integrare europeană. De asemenea, vor fi abordate temele legate de cooperarea Legislativului cu societatea civilă şi formele de implicare a acesteia în procesul legislativ.

Scopul şi sarcinile Proiectului corespund priorităţilor trasate de Guvernul suedez cu privire la asistenţa acordată Republicii Moldova, în special în susţinerea aspiraţiilor europene ale ţării, fapt reconfirmat prin adoptarea de către Guvernul Suediei a noii strategii de ţară pentru cooperarea de dezvoltare cu Republica Moldova pentru perioada 2007-2010. 

28 septembrie 2007     

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus