Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.09.2007

Cum a reuşit Băsescu să stingă televizoarele moldovenilor

Cum a reuşit Băsescu să stingă televizoarele moldovenilor

Solicitarea lui Traian Băsescu privind relaxarea la maximum a procedurilor de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţeni ai Republicii Moldova făcută MAE în mod public a avut, previzibil, un ecou nefavorabil la nivel european şi a stârnit iritarea autorităţilor de la Chişinău. Iar această iritare a dus la scoaterea TVR de pe frecvenţa pe care transmitea în Republica Moldova.

Preşedintele delegaţiei la Comisia de cooperare UE-Republica Moldova din Parlamentul European, europarlamentarul Marianne Mikko, a calificat ieri drept lipsite de înţelepciune afirmaţiile lui Traian Băsescu, mai ales că şeful statului a pledat pentru „adopţia“ cetăţenilor moldoveni indiferent de origine - română sau rusă. În cadrul unui interviu acordat pentru RFI România, Marianne Mikko a afirmat: „Nu cred că este o idee prea înţeleaptă. Pentru moment, relaţiile dintre România şi Moldova nu sunt cele mai bune şi cred că ambele părţi trebuie să fie destul de atente când fac declaraţii ferme în orice privinţă, trebuie să se gândească la consecinţe. Nu a fost cea mai înţeleaptă retorică a preşedintelui Traian Băsescu“.

Europarlamentarul estonian a mai explicat că „noul statut“ de membru al UE obligă România „să se poarte ca un partener de încredere şi un membru bun al Uniunii“. Două reacţii la solicitarea de marţi a preşedintelui Băsescu au venit şi de la Chişinău. Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a declarat pentru BBC că Traian Băsescu a făcut „o declaraţ ie de uz intern“ şi că obligaţiile României sunt faţă de Uniunea Europeană, nu faţă de Republica Moldova. Traian Băsescu justifica, marţi, după şedinţa CSAT, cerea adresată Guvernului şi prin „datoria morală şi politică“ faţă de Republica Moldova.

TVR nu va mai transmite în Moldova Declaraţiile ironice ale lui Tarlev au fost dublate însă de o măsură mult mai radicală, ce îi afectează direct pe românii din Republica Moldova. Societatea Română de Televiziune nu va mai putea transmite TVR1 pe frecvenţa naţională II din Republica Moldova, întrucât aceasta a fost alocată, miercuri, „prin concurs“, de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului moldovean companiei TLF M Internaţional. Conform agenţiei moldoveneşti de ştiri Info-Prim Neo, unul dintre directorii TLF M Internaţional a asigurat că postul respectiv se angajează să retransmită, în proporţie de 70%, programele TVR, dar numai „după ce va fi încheiat un acord în acest sens cu Societatea Română de Televiziune“. Un fost preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Vlad Ţurcanu, a spus ieri că decizia instituţiei moldovene este ilegală. „Cinci cetăţeni ai Republicii Moldova au votat pentru această decizie neglijând dorinţa a două-trei milioane de alţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care doresc să privească în continuare TVR1, dar care nu vor mai putea viziona TVR1“, a spus Ţurcanu. Frecvenţa postului TVR1 a fost scoasă la concurs în urma unei solicitări a Ministerului Dezvoltării Informaţionale, care a cerut acest lucru CCA pe motiv că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu postul român de televiziune, iar cel vechi a expirat pe 15 iunie. TVR era unul din cele trei posturi de televiziune care pot fi recepţionate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, alături de postul rusesc ORT şi de Moldova 1.

Europarlamentarul PNL, Cristian Buşoi a comentat mult mai acid declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru moldoveni, inclusiv pentru cei de origine rusă. „Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu sunt doar nişte promisiuni demagogice şi populiste, în stilul caracteristic“, a declarat Buşoi. Declaraţiile lui Traian Băsescu au făcut subiectul unui comunicat al grupului PNL din Parlamentul European, în care se spune că şeful statului „ar trebui să ştie că România este acum membru cu drepturi depline al UE şi că acordarea cetăţeniei române este o chestiune care îi preocupă şi pe partenerii noştri europeni.(...) Nu este prima dată când preşedintele Băsescu face declaraţii doar în folosul imaginii sale, fără să îi pese de situaţia delicată în care pune România în faţa celorlalte state membre UE. Ar fi bine ca în chestiuni ce ţin de interesele României în UE preşedintele Băsescu să dea dovadă de mai multă prudenţă în declaraţii“, se spune în comunicatul semnat de Cristian Buşoi.

Aparent fără o legătură directă cu scandalul iscat de solicitarea şefului statului, Ambasada României la Chişinău a anunţat ieri că, începând cu data de 1 octombrie 2007, Consulatul României la Chişinău va primi cereri de viză ale cetăţenilor moldoveni care călătoresc la Consulatul Republicii Italiene la Bucureşti pentru obţinerea vizelor de angajare în muncă sau reîntregirea familiei. Ceea ce înseamnă că cetăţenii moldoveni vor avea un motiv mai puţin să intre în România.

Sursa: Interesul Public

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus