Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.09.2007

BBC: TVR 1 nu mai emite direct în Republica Moldova

Societatea Română de Televiziune nu va mai putea transmite TVR1 pe frecvenţa naţională II din Republica Moldova.

În urma unui concurs anunţat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), frecvenţa cu acoperire naţională a fost acordată companiei TLF M Internaţional, care s-a angajat să retransmită TVR1 în proporţie de 70% pe teritoriul Republicii Moldova.

TVR a deplorat decizia CCA, într-un comunicat de presă.

"SRTv consideră că a făcut, împreună cu autorităţile române, toate demersurile posibile pentru a continua să transmită pe teritoriul Republicii Moldova.", se spune în comunicat.

"Astfel, TVR, împreună cu Guvernul României, au făcut demersuri, atât pentru plata continuării retransmisiei, cât şi pentru încheierea unui nou protocol cu Întreprinderea de stat Radiocomunicaţii din Republica Moldova."

"Precizăm că SRTv era, la data deciziei CCA, la zi cu toate obligaţiile financiare, având în plus din partea CCA licenţa nr. 014557 valabilă în intervalul 2006-2011. În acest context, SRTv a adresat un protest Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (Anexă)."

În prezent, SRTv caută soluţii alternative pentru emisia în Republica Moldova, se mai spune în comunicat.

Cinci membri ai CCA din nouă au votat în favoarea acordării reţelei de stat de televiziune, pe care emite TVR1, companiei TLF M Internaţional. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar un membru, iniţial prezent la şedinţa CCA, s-a îmbolnăvit brusc şi nu a participat la votare.

La această frecvenţă au pretins doar două companii.

Păreri diametral opuse

"TVR1 este singurul canal în eter, în spaţiul audiovizual al Republici Moldova care retransmite sută la sută, inclusiv publicitatea din alte state. Restul, toate canalele televizate fac, într-o măsură mai mare sau mai mică produs autohton," a declarat fostul preşedinte al CCA, Corneliu Mihalache.

"Şi este vorba de retransmiterea în continuare a programelor interesante de la TVR şi suplinirea acestora cu produs autohton. Ceea ce mi se pare foarte important dacă vorbim despre dezvoltarea audiovizualului moldovenesc."

Noul vicepreşedinte al CCA, Valeriu Frumusachi afirmă că prin votul de astăzi al Consiliului, TVR 1 este "de-etatizat şi coborât la nivel economic".

"Pentru că exista un contract pentru două instituţii de stat. Sunt sigur că s-a făcut spre beneficiul acestui post. Nu vom mai avea, posibil, întreruperi de şase-şapte luni în emisie şi pericolul de a opri aceste emisii," a adăugat vicepreşedintele CCA, Valeriu Frumusachi.

"În nici un caz, pe asta am contat când am votat, nu am permis şi nu voi permite sistarea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova."

Pe de altă parte, Vlad Ţurcanu, un alt fost preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului spune că decizia CCA este ilegală.

"Aceşti cinci cetăţeni ai Republicii Moldova care au votat pentru această decizie, au neglijat dorinţa a două-trei milioane de alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care doresc să privească în continuare TVR1, dare care nu vor mai putea viziona TVR1," a declarat Vlad Ţurcanu.

"Colegii mei care au votat în favoarea acestei decizii au încălcat Codul Audiovizualului, întrucât TVR1 deţine o licenţă eliberată de CCA în 2006, scadentă în 2011. Lucrurile sunt foarte simple: colegii mei au încălcat legea în câteva rânduri."

"O prevedere din Codul Audiovizualului spune că licenţele eliberate în vaza vechiii legi rămân în vigoare până expiră. Nu a expirat însă. A fost transmisă unui alt radiodifuzor."

'Dispută între companii'

Potrivit lui Vlad Ţurcanu, CCA nu poate examina o dispută între două companii: pe de o parte - Radiocomunicaţile din Republica Moldova, iar pe de alta - Societatea Română de Televiziune.

Frecvenţa postului TVR1 a fost scoasă la concurs, în urma unei solicitări a Ministerului Dezvoltării Informaţionale, pe motiv că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu postul român de televiziune, iar cel vechi a expirat în luna iunie a.c.

Contractul prevedea plata către Radiocomunicaţii pentru difuzarea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.

Administraţia TVR anunţase, aproximativ acum două luni, că în momentul în care se va încheia un nou acord, postul va acoperi, retroactiv şi costurile aferente pentru retransmiterea programelor sale după expirarea acordului vechi.

În luna septembrie, primul ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu anunţase că bugetul Societăţii Române de Televiziune a fost suplimentat cu 360.000 de lei pentru finanţarea retransmiterii emisiunilor canalului TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.

Cine este TV 2 Plus?

Câştigătoarea frecvenţei II naţională de televiziune, compania britanică TLF M Internaţional s-a angajat să plătească datoriile TVR1, să investească într-o nouă televiziune "2 Plus", cu studio-uri locale, care va retransmite 70% din emisiunile TVR1.

Cu toate acestea, membrii CCA care au votat împotrivă susţin că angajamentul TLF M Internaţional de a retransmite TVR1 nu este suficient de credibil.

"TVR-ul din punctul meu de vedere, în formatul actual este necompetitiv. Ceea ce propunem noi este investiţii în tehnicieni, în personal. Mai mult decât atât, departamentul de ştiri locale, căruia îi va fi distribuit de compania-mamă un elicopter, cu cinci locuri pentru a acoperi teritoriul ţării, pentru a fi obiectivi, pentru a putea fi, într-adevăr o televiziune modernă în 2007." spune Răzvan Paveliu, directorul TV 2 Plus.

"Noi vom plăti toate restanţele faţă de partea română. Ne asumăm datoriile cumulate zilnic de către SR TV dacă nu mă înşel, e vorba de 25.000 de lei, plus TVA zilnic. O să plătim datoriile, o să investim în acest post de televiziune, o să-l facem competitiv. Asta vrem să facem noi din TVR."

Retransmisia TVR a mai fost întreruptă, în 2002, pentru aproximativ şapte luni, autorităţile invocând atunci argumente de ordin tehnic şi juridic.

TVR este unul din cele trei posturi de televiziune care pot fi recepţionate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, alături de postul rusesc ORT şi de Moldova 1.

Aşadar, Consiliul Cooronator al Audiovizualului a acordat unui alt post de televiziune o licenţă de emisie pentru reţeaua utiliuzată până în prezent de TVR 1.

Ce acoperire juridică are, însă, această decizie a CCA - l-a întrebat Alexandru Canţîr pe lectorul universitar Eugeniu Rîbca, expert la Asociaţia Presei Electronice (APEL).

Ascultaţi interviul cu Eugeniu RîbcaSursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus