Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-09-26/2394-2394.html
Data: Sep 26, 2007 (23:30)

Conducerea ANRE a avut o întrevedere cu noul şef al misiunii FMI pentru Republica Moldova

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut marţi, 25 septembrie, o întrevedere cu noul şef al misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Republica Moldova, Graeme Justice, care se află în prima sa vizită de documentare  în ţara noastră.  La întâlnire a participat şi Johan Mathisen, reprezentant permanent al FMI la Chişinău, relatează Serviciul de presă al ANRE.  

La solicitarea oaspeţilor, Vitalie Iurcu, directorul general al ANRE, a prezentat componentele principale ale politicii tarifare promovate de Agenţie şi principiile de bază ale noii metodologii de calculare a tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor, act normativ aprobat de ANRE la începutul lunii august curent. Iurcu a declarat că această metodologie, care este unică pentru toate reţelele electrice de distribuţie (RED) din ţară, se bazează pe un principiu economic  fundamental: acoperirea integrală a costurilor reale, aferente procurărilor de energie şi cheltuielilor necesare pentru prestarea serviciilor de transport , distribuţie şi furnizare a energiei electrice către consumatorii finali.

Directorul a menţionat că noile tarife la energia electrică livrată consumatorilor, care se aplică din 3 august 2007, acoperă costurile şi cheltuielile suportate de RED – uri şi le permite acestora să funcţioneze în regim normal. Vitalie Iurcu a precizat că la stabilirea tarifelor  ANRE a luat în calcul doar consumurile şi cheltuielile strict necesare pentru activitatea RED – urilor.

La aceiaşi întâlnire interlocutorii au abordat aspecte legate de principiile şi practica de stabilire a tarifelor la serviciile publice de alimentare cu energie termică, apă potabilă, canalizare şi epurare a apelor uzate. Oaspeţii au fost informaţi că, potrivit legislaţiei în vigoare, modificată în decembrie 2006, tarifele pentru aceste servicii sunt aprobate de autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu metodologia adoptată de ANRE. Vitalie Iurcu a relatat că Agenţia, la solicitarea autorităţilor publice locale, le acordă ajutorul metodic necesar în procesul de ajustare a tarifelor pentru ca acestea să corespundă întocmai prevederilor metodologiei ANRE.