Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.09.2007

Ghici ciupercă cine este liderul PNL care are relaţii cu Moscova?

Scandalul creat de Mugur Ciuvică şi instrumentat, după toate probabilităţile în tenebrele Palatului Victoria, are efect de bumerang asupra liberalilor. SRI pare decis în ultimă instanţă să spună lucrurilor pe nume - Grupul de evidenţă al SRI, unitatea ofiţerilor acoperiţi, a intervenit în legătură cu un lider al PNL şi un politician din Rusia care au avut întâlniri „de interes operativ“ pentru serviciile de informaţii române, sunt ultimele declaraţii provenite din surse. Dacă vom face o trecere în revistă a deplasării, în perioada 24-26 septembrie, la Chişinău, a unei delegaţii liberale, componenţa delegaţiei, dar şi întâlnirile care au avut loc şi le vom conexa cu ultimele informaţii, chiar şi provenite din „surse“, lucrurile par a fi clare, persoana despre care se face vorbire nefiind, cum s-a sugerat de „inteligenţele“ din Palatul Victoria, Norica Nicolai, ci colegul său, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu.

Astfel, potrivit site-ului PNL, „în perioada 24 - 26 septembrie 2006, a avut loc la Chişinău vizita delegaţiei PNL în Republica Moldova. Delegaţia a fost formată din Teodor Meleşcanu - vicepreşedinte al Senatului, vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai - senator, preşedintele OFL, Ionuţ Popescu - senator, membru al Biroului Permanent Central al PNL, Cristian Buşoi - deputat, secretar executiv responsabil cu relaţiile internaţionale al PNL, Ionel Palăr - deputat PNL Bacău, Vasile Gherasim - coordonatorul TNL în relaţia cu tinerii liberali din Republica Moldova, Florin Alexe - membru BPN TNL, Dragoş Aionesei - ofiţerul internaţional al CSL, Costin Călinescu - reprezentant CSL.

Delegaţia PNL a purtat discuţii cu cele trei partide de orientare liberală din Republica Moldova - Alianţa „Moldova Noastră“ (AMN), cel mai important partid parlamentar de opoziţie, Partidul Social- Liberal (PSL), reprezentat în Parlament, şi Partidul Liberal (PL), înfiinţat relativ recent.

În discuţiile cu Alianţa „Moldova Noastră“, s-a subliniat necesitatea sprijinirii de către PNL a efortului de organizare a acestui partid, dar şi de elaborarea unui program de politici publice. Liderii PNL vor fi prezenţi la evenimentele organizate în Republica Moldova, iar cu sprijinul partidelor liberale din Germania şi Olanda vor fi organizate seminarii, dezbateri publice, traininguri. Cu Alianţa „Moldova Noastră“, Partidul Naţional Liberal a încheiat un protocol de colaborare. Liderul delegaţiei PNL, Teodor Meleşcanu, şi preşedintele AMN, Serafim Urechean, au susţinut o conferinţă de presă comună.

Numele fostului primar de la Chişinău, Serafim Urechean, este conexat cu tot felul de afaceri, dar şi de relaţii strânse cu Moscova. Astfel, Alianţa „Moldova Noastră“ a semnat chiar un protocol de colaborare cu Partidul Edinaia Rossia, formaţiunea aflată la guvernare la Moscova. De asemenea, printre cei cu care s-a mai văzut Meleşcanu s-a numărat şi vicepreşedintele PNL Moldova, Vitalia Pavlicenco, despre care se spune că ar fi soţia unui fost ofiţer KGB.

Toate drumurile duc la Moscova Întâmplător sau nu, la o lună după vizita „delegaţiei“ liberale la Chişinău, o altă bombă, lansată, de această dată, în cunoştinţă de cauză, de preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu dat unui cotidian central, se referea la „un domn foarte important, Kondyakov“, care, spunea şeful statului că s-ar fi întâlnit cu politicieni români. Plasarea numelui, atunci aproape necunoscut a fost făcută în contextul în care Băsescu vorbea despre structuri externe interesate în destabilizarea României. La fel de întâmplător, cel mai vehement critic al lui Băsescu a fost...Teodor Meleşcanu, care, potrivit relatărilor de atunci, ar fi fost cel care l-a invitat pe Alexandr Kondyakov în România. Evoluţia de atunci a reacţiilor liberalilor a fost una de-a dreptul stupidă. Întâi au negat vehement, apoi au spus că scopul întâlnirii l-au constituit „discuţiile despre PNL“, după care însuşi premierul Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că s-a întâlnit cu Kondyakov pentru „a discuta despre ameliorarea relaţiilor româno-ruse“. Circul declaraţiilor de atunci a fost întregit de şeful masonilor români, Eugen Ovidiu Chirovici, care a negat vehement conexiunea dintre Kondyakov şi Vladimir Putin. Întrebarea care în mod firesc trebuia pusă este dacă Alexandr Kondiakov nu avea nicio legătură cu Putin, ce treabă avea să discute cu premierul român despre „ameliorarea relaţiilor româno-ruse“? Pe marginea acestei întâlniri a existat şi o reacţie cât se poate de oficială - cea a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

„Pe 12 aprilie a avut loc, la Palatul Victoria, o scurtă întâlnire de prezentare a persoanei respective (Alexandr Kondyakov) cu domnul prim-ministru, în prezenţa senatorului PNL, Radu Stroe. Au fost înştiinţate cu transparenţa instituţiilor cu atribuţii specifice pentru a se asigura o informare adecvată asupra persoanei respective, fiind cunoscută activitatea anterioară a acesteia. Întâlnirea a durat circa 15 minute şi a fost solicitată în numele companiei pe care persoana respectivă o reprezintă (Novokom - n.r.).

După cum ştiţi, premierul se întâlneşte des cu reprezentanţii firmelor străine. Precizăm că nu s-au discutat probleme de politică internă“, a declarat Camelia Spataru.

Ce nu se prea ştie despre Teodor Meleşcanu Teodor Meleşcanu, actual ministru al Apărării, a fost membru în Consiliul de Administraţie al ROMPETROL, între 2002 şi 2004. Meleşcanu a fost deconspirat, recent, ca agent securist, de celebrul Liviu Turcu, ofiţerul care a fugit în Occident înainte de 1989. Meleşcanu a fost cel care a legat PNL-ul direct cu partidul lui Putin, semnând un acord cu o organizaţie din Moldova susţinută şi creată de consilierul special al lui Putin, Gleb Pavlovsi.

Sursa: Interesul public 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus