Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.09.2007

Băsescu vrea să-i bage pe ruşi în Europa

Preşedintele afirmă că sunt multe familii de cetăţeni moldoveni de origine rusă cărora ar trebui să li se faciliteze accesul în UE

Liberalizarea acordării cetăţeniei române este o nouă temă a discursului preşedintelui Traian Băsescu. El a cerut guvernului simplificarea la maximum a procedurii de dobândire a cetăţeniei de către moldoveni, indiferent dacă sunt de origine română sau rusă.

Şeful statului susţine că sunt destule familii de ruşi în Republica Moldova care doresc să-şi trimită copii la studii şi la muncă în Europa. Fostul subsecretar de stat în MAE pentru românii de pretutindeni, sociologul Dan Dungaciu, avertizează că nu trebuie scăpate din vedere dimensiunea europeană a demersului şi capacitatea celor interesaţi de a obţine cetăţenia română.

Preşedintele Băsescu a invocat „obligaţiile morale şi politice" pe care statul român le are în raport cu locuitorii de dincolo de Prut. „Am cerut guvernului să reanalizeze problema acordării cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova, având în vedere obligaţiile morale pe care le avem faţă de românii de acolo, obligaţiile politice şi, nu în ultimul rând, plecând de la realitatea că pe piaţa forţei de muncă din UE există un deficit de 20 de milioane de oameni", a spus şeful statului.

El a adăugat că sunt destule familii de basarabeni de origine rusă care vor să obţină cetăţenia română pentru a-şi ajuta copiii să studieze sau să circule prin Europa. La începutul lui septembrie, primul-ministru a anunţat simplificarea, prin ordonanţă de urgenţă, a procedurilor privind dobândirea, redobândirea şi pierderea cetăţeniei române.

Astfel, Comisia pentru cetăţenie, care se ocupă de aceste chestiuni, va avea caracter permanent şi va fi formată din consilieri juridici ai Ministerului Justiţiei, asimilaţi magistraţilor, şi nu din judecători ai Tribunalului Bucureşti (supraaglomeraţi cu activitatea din instanţă), aşa cum s-a întâmplat până acum. Acordarea cetăţeniei se va face prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea Comisiei pentru cetăţenie, ordin care va putea fi contestat în contencios administrativ la Curtea de Apel.

„Cetăţenia se acordă celor capabili să o dobândească"

Sociologul Dan Dungaciu, fost subsecretar de stat pentru românii de pretutindeni în Ministerul de Externe, a declarat pentru „Adevărul" că persoanele care vor să obţină cetăţenia română trebuie să fie şi capabile să o facă. „Trebuie conştientizată dimensiunea europeană a unei asemenea strategii. Cetăţenia română este instrumentul de modernizare şi europenizare cel mai eficace pe care UE îl are la dispoziţie în raport cu Republica Moldova", spune Dan Dungaciu.

El consideră că, dacă lucrurile vor fi percepute din această perspectivă, atunci putem afirma că prin mecanismul simplificat de acordare a cetăţeniei române tuturor celor care doresc şi sunt capabili să o dobândească, indiferent de naţionalitate, asistăm la o deblocare a dosarului Republicii Moldova, aflat în impas şi la Bruxelles.

800.000 de cereri

Populaţia Republicii Moldova este de 4 milioane de locuitori. Conform re­censământului din 2004, 2.742.005 s-au declarat moldoveni, 73.276 români, 442.346 ucraineni, 369.488 ruşi, 158.607 găgăuzi, 76.769 bulgari. După luna august 2006, aproape 800.000 de cetăţeni ai Moldovei au depus cereri pentru a primi cetăţenia română, dar au primit-o numai aproximativ 100.000.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus