Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.09.2007

Banca Mondială va acorda Moldovei un împrumut preferenţial în valoare de 10 mln de dolari SUA

Banca Mondială va acorda Moldovei un împrumut preferenţial în valoare de 10 mln de dolari SUA

Banca Mondială va aloca Moldovei un împrumut preferenţial de pina la 10 mln dolari SUA cu o rata a dobinzii de 0,75 %, o perioada de gratie de 10 ani si un termen de rambursare de 40 de ani. Despre aceasta a declarat luni directorul regional al BM Paul Bermingham în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul Moldovei Vasile Tarlev.

Potrivit reprezentantului Băncii Mondiale, obiectivele proiectului propus constau în acordarea sprijinului celor mai vulnerabile categorii de cetăţeni, care au fost cel mai mult afectati de seceta din anul curent.

În scopul eliberării acestor finanţe într-un termen restrîns, precum şi întru determinarea modalităţii optime de valorificare, un grup de experţi deja se află în Moldova şi efectuează consultările necesare.

Paul Bermingham a specificat ca Banca Mondială a mai alocat Moldovei în anul current creditul în valoare de 16 mil. dolari SUA pentru realizarea programului de reabilitare a drumurilor, precum şi împrumutul de 17 mil. dolari SUA pentru ameliorarea calităţii serviciilor în domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale.

Premierul Vasile Tarlev a menţionat că,  până în prezent în Fondul de risc în agricultură  au fost alocate 1 mil. dolari SUA din partea Guvernului Azerbaidjanului, 50 mii dolari SUA – Crucea Roşie a RPC, 75 mii dolari SUA – de grupul internaţional de companii ITERA, precum şi 850 mii lei – de la compania „Moldovagaz”.  Moldova a mai primit ajutor sub formă de material semincer. Au fost deja distribuite seminţe pentru agricultură în valoare de 350 mii dolari SUA din partea Guvernului SUA. Guvernul Cehiei a alocat Moldovei 400 tone de seminţe, iar Guvernul Ucrainei a dispus livrarea motorinei în valoare de 6 mil. hrivne (aproximativ 1,2 mil. dolari SUA) pentru lucrările agricole. Potrivit premierului, prejudiciul provocat de seceta din anul curent agriculturii se estimează la 12 mlrd. lei (1 mlrd. dolari SUA).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus