Trimite e-mail | Printeaza
20.09.2007

Serviciul relaţii publice MEC

Functionarii publici si reprezentantii sectorului privat au examinat in cadrul mesei rotunde prevederile noului proiect de lege cu privire la acreditare în domeniul evaluării conformităţii. Masa rotunda cu genericul „Prezentarea proiectului de lege al Republicii Moldova cu privire la acreditare în domeniul evaluării conformităţii prin prisma celor mai bune practici europene” a fost organizata joi, 20 septembrie de către Ministerul Economiei si Comerţului,  Centrul de acreditare in domeniul evaluării conformităţii produselor si Proiectul TACIS „Asistenţă în implementarea angajamentelor APC, OMC şi a Planului de Acţiuni UE-RM în cadrul Politicii Europene de Vecinătate”.

Scopul organizării seminarului a fost prezentarea noilor reguli a Uniunii Europene in domeniul acreditarii, precum si examinarea comuna de către sectorul public si cel privat a noului proiect de lege privind acreditarea in domeniul evaluării conformităţii, elaborat de MEC si Centrul de acreditare in domeniul evaluării conformităţii produselor. La seminar au participat reprezentanţii instituţiilor guvernamentale, experţi internaţionali si conducătorii laboratoarelor de încercări din diverse domenii a economiei naţionale precum e SA „Bucuria”, „Basarabia Nord”, „Cricova”, etc.

Participanţii la masa rotunda au susţinut noul proiect de lege, opinând ca implementarea lui va crea un cadru legislativ-normativ coerent ce va  asigura eliminarea barierelor de limitare a comerţului, prin stabilirea unui sistem de evaluare a calităţii eficient, competent, sigur şi având la bază definirea clară a principiilor fundamentale.

Expertul Uniunii Europene în domeniul acreditării, Directorul Biroului Naţional de Acreditare al  Letoniei  Edmunds Belskis prezent la masa rotunda, a dat o înalta apreciere paşilor întreprinşi de către Republica Moldova pe calea conformării  in domeniul acreditarii si evaluării conformităţii la înaltele standarde europene.

La finalul evenimentului Directorul Centrul de acreditare in domeniul evaluării conformităţii produselor Eugenia Spoiala a înmânat certificate de acreditare laboratoarelor de încercări de la Academia de Ştiinţă a Republicii Moldova si Centrul Naţional pentru Verificarea Produselor Alcoolice.

Serviciul relaţii publice MEC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus