Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-09-19/2323-2323.html
Data: Sep 19, 2007 (20:53)

Polonia a donat Moldovei 1 mln. zloţi

Polonia a donat Moldovei 1 mln. zloţi (aproximativ 366000 dolari) Guvernului moldovean pentru depăşirea consecinţelor secetei, relatează Serviciul de presă al Executivului.

Scrisorile de confirmare din partea Guvernului Republicii Polone au fost transmise astăzi Premierului Vasile Tarlev de către domnul Krzsztof Suprowicz, ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Poloniei în ţara noastră.

În cadrul întrevederii diplomatul a menţionat relaţiile bune de colaborare şi susţinere reciprocă dintre statele noastre, precum şi interesul sporit al Poloniei pentru regiunea est europeană. „Moldova este una din ţările prioritare ale asistenţei pentru dezvoltare din partea Guvernului Poloniei şi sîntem gata să oferim tot sprijinul în momentul oportun”, a declarat oficialul polonez.

Krzsztof Suprowicz a exprimat satisfacţia vizavi de dinamica dezvoltării raporturilor comerciale bilaterale, care la finele anului curent se preconizează să însumeze  200 mln. dolari, cu 70 la sută  mai mult decît în anul trecut.

Vasile Tarlev a exprimat recunoştinţă pentru oferirea Moldovei a ajutorului umanitar pentru lichidarea consecinţelor secetei, precum şi pentru susţinerea constantă a Moldovei în reglementarea conflictului transnistrean. Premierul a remarcat că banii acordaţi de partea polonă vor fi depuşi pe contul Fondului de risc în agricultură, iar comisia guvernamentală în comun cu experţii din domeniu vor decide repartizarea acestor surse.

Totodată Prim-ministru a optat pentru extinderea cooperării economice moldo-poloneze. Vasile Tarlev a lansat iniţiativa de a identifica posibilităţile deschiderii unor rute terestre şi aeriene directe Chişinău-Varşovia, care vor contribui la intensificarea raporturilor comercial-economice.