Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-09-14/2285-2285.html
Data: Sep 14, 2007 (07:03)

Cioroianu: MAE şi MJ nu au primit materiale care să justifice un proces împotriva lui Rus

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat, joi, că ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu i-a spus că a primit un mesaj de la autorităţie R.Moldova referitor la consulul român la Chişinău, Alexandru Rus, însă niciunul dintre ministere nu a primit materiale care să justifice începerea unui proces.

„Ieri (n.r. - miercuri) am avut o discuţie cu ministrul Tudor Chiuariu, care a zis că a primit un mesaj din partea autorităţilor moldovene, dar dincolo de această discuţie nici noi şi se pare că nici Ministerul Justiţiei nu au primit materiale de natură a porni un proces împotriva consulului de care vorbeam”, a declarat Cioroianu.

El a adăugat că, din punctul de vedere al Ministerului de Externe, a existat o expunere exagerată a situaţiei, ceea ce l-a determinat să-l reţină în ţară pe Alexandru Rus.

„Ce ştim este că domnia sa a fost la restaurant invitat de către doamna Ina Russu, patroana acelei agenţii de turism, drept care invitaţia noastră şi invitaţia mea particulară rămâne către toţi consulii noştri ca, atunci când merg la restaurant, să-şi plătească singuri consumaţia, pentru a nu mai da naştere unor astfel de provocări”, a adăugat Cioroianu.

Întrebat în legătură cu conţinutul mesajului primit de Tudor Chiuariu, Adrian Cioroianu a declarat că nu a văzut acest mesaj.

„Mi-a zis conţinutul care era. N-am o formaţie juridică. M-a întrebat dacă i-am putea noi furniza sau dacă a venit ceva prin noi. Prin noi n-a venit nimic. Din câte am văzut, mesajul spunea că ar fi trimis documentaţia la Ministerul Justiţiei. Nu mi-e foarte clar. Dar autorităţile de la Chişinău să fie ele însele mai explicite şi ceva mai concrete”, a declarat Cioroianu, adăugând că Ministerul de Externe nu a primit probe suplimentare de la autorităţile din Chişinău.

Ministrul Cioroianu a apreciat că Alexandru Rus nu poate fi obiectul unei anchete la Chişinău. El a precizat că, dacă va exista o anchetă, aceasta se va petrece la Bucureşti, în baza unor date furnizate de Chişinău.

Sursa: MEDIAFAX