Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.09.2007

Andrei Stratan va participa la reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

La 14 septembrie 2007, la Plovdiv (Bulgaria), va avea loc reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată sub auspiciile Preşedinţiei în exerciţiu a Bulgariei la SEECP. Delegaţia Republicii Moldova va fi condusă de către dl Andrei STRATAN, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, relatează Serviciul de presă al MAEIE.

Evenimentul menţionat se va desfăşura în contextul adoptării deciziilor relevante necesităţii definitivării structurii şi bugetului viitorului Secretariat al Consiliului Regional de Cooperare (CRC), cu sediul la Sarajevo (Bosnia şi Herzegovina), decizie adoptată de către Şefii de Stat şi Guvern în cadrul Summit-ului SEECP din 11 mai 2007 (Zagreb, Croaţia).

Totodată, în cadrul reuniunii, Miniştrii Afacerilor Externe ai SEECP vor semna Acordul între Consiliul Miniştrilor ai Bosniei şi Herzegovina şi Guvernele statelor SEECP privind aranjamentele ţării gazdă pentru Secretariatul CRC, care stipulează responsabilităţile asumate de către Bosnia şi Herzegovina în calitate de ţară de sediu a Secretariatului CRC în vederea asigurării funcţionalităţii prodigioase a noului cadru instituţionalizat al procesului de cooperare regională în Europa de Sud-Est.

Importanţa participării Republicii Moldova la reuniune se exprimă prin realizarea obiectivelor prestabilite şi prioritare în procesul de cooperare regională în Europa de Sud-Est în vederea valorificării aspiraţiilor europene ale ţării noastre, participarea la procesele şi iniţiativele regionale din Europa de Sud-Est, şi, în special, prin statutul de membru cu drepturi depline la SEECP şi viitor Preşedinte la SEECP, ceea ce oferă un cadru arhitectural oportun în vederea realizării cu succes a obiectivelor de integrare Europeană.

Ţara noastră a aderat la SEECP, cu statut de membru cu drepturi depline, la 4 mai 2006 în cadrul Summit-ului de la Thessaloniki. Republica Moldova va prelua Preşedinţia în exerciţiu la SEECP în perioada 2008-2009.

Statele membre ale SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Republica Elenă, Fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Republica Moldova, Republica Muntenegru, România, Serbia, Turcia.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus