Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.09.2007

“Moldova-Vin” a înregistrat contracte de export pentru 140 mii tone de struguri

“Moldova-Vin” a înregistrat contracte de export pentru 140 mii tone de struguri
Agenţia Agroindustrială "Moldova-Vin" a înregistrat contracte de export pentru mai mult de 140 mii tone de struguri. Partea majoritară a exportului este direcţionată spre Ucraina.

Anunţul a fost făcut ieri, la şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale de Valeriu Cibotari, şef de serviciu al direcţiei Politici Tehnologice al agenţiei "Moldova-Vin".

Actualmente 74 de întreprinderi vinicole locale, din cele 140 care dispun de licenţă, achiziţionează şi prelucrează struguri de soiuri pentru vin. Anul trecut strugurii au fost procesaţi de 90 de întreprinderi. Săptămîna viitoare urmează ca încă 20 de întreprinderi vinicole să înceapă achiziţionarea strugurilor, a precizat sursa citată.

Preţurile pentru un kilogram de struguri de soiuri tehnice este de 2,3-3 lei, pentru cele de masă - de 10-25 lei, a spus Cibotari.

El a subliniat că datoriile întreprinderilor vinicole faţă de producători pentru materia primă procurată anul trecut s-a redus pînă la 21,7 mln lei din totalul de 300 mln lei înregstrat la începutul anului curent. Cibotari a subliniat că întreprinderile care nu au achitat integral datoriile nu vor obţine mărci comerciale de stat.

Prim-ministrul Vasile Trlev a cerut instituţiilor responsabile să intervină pentru a asigura achitarea integrală a datoriilor întreprinderilor vinicole faţă de producători pentru materia primă procurată anul trecut.

Anterior, specialişti ai Agenţiei Agroindustriale "Moldova-Vin" au estimat că în anul curent se prevede o recoltă globală de struguri de circa 560 mii de tone comparativ cu 466 mii în anul trecut.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus