Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.09.2007

Interviu BBC cu Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal

Interviu BBC cu Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal

După aproape 100 de zile de la alegerile locale, noua administraţie a Municipiului Chişinău este supusă unui tir intens de critici.

Consiliul municipal continuă să se afle într-o criză tot mai profundă, relaţiile dintre grupurile politice care au constituit o coaliţie non-comunistă se deteriorează rapid.În faţa unei "opoziţii comuniste" autoîntitulată "totală", majoritatea consilierilor asociaţi nu a putut până acum să aleagă viceprimarii oraşului.

Iar Consiliul municipal – în continuare fără un preşedinte – este acuzat că nu are încă capacitatea de a soluţiona la modul practic problemele locuitorilor municipiului.

Succes surprinzător

Primarul general al capitalei, Lliberalul Dorin Chirtoacă, este şi el ţinta unor critici tot mai intense, inclusiv pentru faptul că nu ar face încă faţă dificultăţilor postului pe care-l ocupă, ofensivei politice a opoziţiei comuniste municipale şi că ar fi excesiv subordonat liderului PL, cu care este în relaţii de rudenie.

Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a avut un succes surprinzător la precedentele alegeri locale în Chişinău, obţinând 11 mandate, din totalul de 51 în Consiliul Municipal şi are acum ambiţia de a dicta în cadrul coaliţiei majoritare non-comunist, cu 26 de mandate, constituită la 24 iulie.

Coaliţia ar fi trebuit până acum să distribuie reprezentanţilor săi funcţia de preşedinte al Consiliului Municipal, patru funcţii de viceprimari, 5 – de pretori , 10 – de vicepretori etc. Dar negocierile par să fi intrat în impas.

O majoritate a analiştilor politici pare să fie de părerea că, după trei luni de la alegerile locale, noua administraţie a Municipiului Chişinău nu se poată lăuda cu performanţele aşteptate de electorat.

Alexandru Canţîr l-a întrebat pe Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, partid nucleu al coaliţiei, dacă noua administraţie îşi asumă totuşi meritul unor realizări.

Ascultaţi interviul cu Mihai Ghimpu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus