Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-09-07/2222-2222.html
Data: Sep 7, 2007 (00:26)

Alianţa non-comunistă de la Chişinău în pragul destrămării

Criza pe care o traversează Consiliul Municipal Chişinău pare să se aprofundeze pe zi ce trece, iar relaţiile dintre grupurile politice care au format coaliţia necomunistă se detriorează cu fiecare şedinţă.

Consiliul nu a reuşit nici joi să-şi aleagă preşedintele şi viceprimarii Capitalei, după o serie de acuzaţii reciproce între membrii coaliţiei.

În momentul în care au început dezbaterile legate de candidaturile viceprimarilor, atmosfera în sala de şedinţe a Consiliului Municipal a devenit incendiară.

Alegerea viceprimarilor Capitalei a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei la insistenţa consilierului Alianţei Moldova Noastră, Oleg Cernei.

"Cu privire la alegerea viceprimarilor aş vrea să-l aud pe domnul primar, fiindcă el a făcut propuneri la consultarea fracţiunilor, ni s-au propus candidaturile, cunoaştem persoanele, dacă dânsul acceptă sau refuză să ne propună astăzi candidaturile", a declarat Oleg Cernei.

Şi grupul de consilieri ai Partidului Democrat au regretat că, până în prezent, nu s-a reuşit votarea preşedintelui Consiliului şi a viceprimarilor Capitalei.

Pe de altă parte, liderul consilierilor PD, Alexandru Tănase, a subliniat că în situaţia creata, alianţa partidelor necomuniste poate supravieţui doar cu anumite condiţii.

"Fracţiunea noastră consideră că fără soluţionarea acestor două probleme, adică crearea unei majorităţi stabile şi funcţionale şi elaborarea, împreună cu primarul general, a unui program amplu şi concret de activitate, noi vom fi forţaţi să constatăm oficial decesul şi inexistenţa acordului semnat pe 24 iulie", a spus Alexandru Tănase.

În replică, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că o parte din consilieri ar nesocoti acordul de constituire a coaliţiei necomuniste şi ar juca pe cont propriu, în pofida înţelegerilor dintre liderii de partid.

"Pe care candidaţi la funcţia de viceprimari să-i propună domnul primar general? Cei asupra cărora am convenit cu liderii de partid, cu domnul Roşca, cu domnul Urecheanu, cu domnul Diacov?", a replicat Mihai Ghimpu.

"Dumneavoastră nu respectaţi acordul, dumneavoastră nu recunoaşteţi preşedinţii. Atunci ce să facem? Să dăm ascultare liderilor fracţiunilor din Consiliul Municipal şi să intrăm în conflict cu liderii de partid? Iată ce doriţi dumneavoastră."

Iar primarul Dorin Chirtoacă a explicat de ce nu a înaintat candidaturile viceprimarilor.

"Acţionez în calitate de primar, dar şi în calitate de vicepreşedinte al Partidului Liberal. Acţionez pe tărâm politic. Avem un acord semnat între patru partide şi acele patru persoane (viceprimarii - n.a.) despre care s-a discutat au fost propuse şi spre consultare în cadrul fracţiunilor, potrivit acestui acord."

"În cazul în care acordul nu mai are valoare, respectiv nu mai pot propune candidaţi la viceprimari şi în cazul în care acordul se va dovedi ca fiind nevalabil, atunci voi propune, dar ţinând cont de raţiunile pe care le voi considera oportune", a spus primarul Chişinăului.

La rândul său, liderul consilierilor Partidului Popular Creştin Democrat, Alexandru Corduneanu, şi-a arătat, totuşi, speranţa că, până la sfârşitul lunii, criza din Consiliul Municipal va fi depăşită.

"Acordul pe care l-am avut este un acord care, sper eu, să rămână în vigoare. Am încercat în decurs de o lună şi mai bine să putem organiza o coaliţie care să funcţioneze.", a spus liderul consilierilor PPCD.

"Poate din cauza oboselii post electorale, poate din cauza atmosferei estivcle n-am reuşi lucrul acesta. Sper că este în puterile noastre să o facem în luna septembrie ca să putem rezolva într-adevăr o mie de chestiuni care aşteaptă iată acolo."

Votarea preşedintelui Consiliului şi a viceprimarilor pare să fi fost împiedicată, cel puţin până acum, de faptul că cele patru partide care au creat alianţa necomunistă, PL, AMN, PD şi PPCD, dispun de o majoritate la limită, de 26 din totalul de 51 de consilieri, şi în fiecare şedinţă unul sau mai mulţi din ei au lipsit din diferite motive.

Sursa: BBC