Trimite e-mail | Printeaza
05.09.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Astăzi, 5 septembrie 2007, Dl Valeriu OSTALEP, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a participat la Întrunirea Funcţionarilor de Nivel Înalt în cadrul Procesului de la Sörderköping desfăşurat la Stocholm, Suedia.

Întrunirea Funcţionarilor de Nivel Înalt în cadrul Procesului de la Sörderköping a reunit oficiali la nivelul Miniştrilor şi Viceminiştrilor ai statelor membre ale Uniunii Europene, Europei de Est şi de Sud Est, Comisiei Europene, Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi ai Biroului Suedez pentru Migraţiune, în vederea abordării aspectelor cooperării transfrontaliere ale migraţiei şi azilului. Obiectivul strategic al Procesului de la Sörderköping este de a facilita cooperarea transfrontalieră dintre statele participante.

Scopul acestei Întruniri a fost de a evalua cooperarea în cadrul Procesului Sörderköping şi de a crea o platformă eficientă de abordare a bunelor practici şi oportunităţilor pentru o mai bună coerenţă dintre politicile migraţionale şi de azil.

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a apreciat cooperarea eficientă în cadrul Procesului de la Sörderköping, precum şi a accentuat necesitatea implementării unui mecanism operaţional de schimb de date şi informaţii în domeniul migraţiei între statele participante la Proces.

Pe parcursul discuţiilor, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a făcut referire la ultimele evoluţii din cadrul politicii de gestionare a migraţiei şi managementului transfrontalier din Republica Moldova şi a sugerat extinderea arealului de cooperare asupra Ţărilor din Balcanii de Vest.

La finele prezentării, Dl Valeriu Ostalep a reiterat importanţa cooperării regionale în vederea realizării obiectivelor şi acţiunilor prioritare de interes comun în domeniul reglementării migraţiei şi azilului, informînd despre faptul că la 24 august, Republica Moldova a transmis statelor membre ale Uniunii Europene două documente care includ propunerile ţării noastre în vederea lansării discuţiilor cu Uniunea Europeană asupra unui parteneriat pilot de mobilitate şi de reglementare a fluxurilor migraţionale.      

 

Serviciul de presă al MAEIE 05.09.2007  

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus